Specialist in intellectueel eigendom en mediarecht


Inventieve oplossingen, creatieve adviezen en scherpe procesvoering; Van Kaam IP & Media is alles behalve een doorsnee advocatenkantoor. Het kantoor is opgericht in 1998 in het centrum van Amsterdam en werkt sindsdien voor grote en kleine opdrachtgevers, veelal makers actief in de creatieve of innovatieve sector. Zo vertegenwoordigt Van Kaam IP & Media film-, televisie-, en musicalproducenten, omroepen, artiesten, social influencers, ontwerpers, schrijvers, fotografen en illustratoren maar ook cliënten uit andere sectoren met juridische vragen over gebieden als merkenrecht, auteursrecht, handelsnaamrecht, persrecht, portretrecht en privacy.

Van Kaam is exclusief gespecialiseerd binnen het intellectuele eigendomsrecht, mediarecht en privacyrecht. Rechtsgebieden die voor makers en ondernemers in de creatieve en innovatieve industrie van groot belang zijn. Met zeer veel ervaring in de procespraktijk – zowel in bodemzaken, kort geding als bij oppositieprocedures rond Benelux en Europese merken – kan er doeltreffend worden opgetreden tegen namaak, plagiaat en het profiteren en beschadigen van beschermde namen, logo’s en ontwerpen.

Blijf beschermd met goede contracten, voorwaarden en overeenkomsten

Van Kaam assisteert daarnaast met regelmaat bij het opstellen en uitonderhandelen van contracten, zoals licentie- en distributieovereenkomsten voor de exploitatie van producten, ontwerpen en de regels voor het gebruik van merknamen. Maar ook het opstellen van algemene voorwaarden, privacystatements, bewerkersovereenkomsten en cookiestatements behoort tot de vaste werkzaamheden van Van Kaam. Door alle ontwikkelingen rond het privacyrecht ontstaan er steeds meer vragen bij ondernemers over het gebruik van persoonsgegevens en Van Kaam adviseert regelmatig over de do’s and don’ts op dit gebied.

Het advocatenkantoor is verder gespecialiseerd in het persrecht en adviseert en procedeert regelmatig over ongewenste uitlatingen in de media, waarbij de vrijheid van meningsuiting botst met het recht op bescherming van de eer, goede naam en privacy. Als geen ander is Van Kaam in staat om op zeer korte termijn de aanstaande publicatie of uitzending van onrechtmatige berichtgeving door een rechter te laten toetsen.

Een jong team dat meedenkt met cliënten

Van Kaam IP & Media kenmerkt zich vooral door het jonge, ondernemende team van advocaten die zich goed kunnen inleven in de wereld van de cliënt en beschikken over een uitstekend netwerk. Dit alles stelt hen in staat met cliënten mee te denken en op voorhand aan te voelen welke juridische complicatie er op de loer kunnen liggen

Van Kaam Advocaten

Oosteinde 3, Amsterdam, Netherlands
020 42 12 040

Meet the partners