Het Parool is een kritisch en goed gehumeurd Nederlands dagblad dat vanuit Amsterdam naar de rest van de wereld kijkt. Het is een onmisbare nieuwsbron voor Amsterdammers en iedereen met belangstelling voor Amsterdam.

Het dagelijkse katern PS heeft vaste aandacht voor eten & drinken, recensies en kunst & media. Op zaterdag kijkt PS de Wereld over de stadsmuren heen, met alles over leven en beleven in de rest van de wereld. Ook verschijnt op zaterdag PS van de Week, het stadsmagazine van Amsterdam, met interviews en een uitgebreide uitgaans- en cultuuragenda.

Het Parool is een avondkrant, een hoogtepunt in de nieuwsberichtenstroom gedurende de dag. Het Parool opent vaak met opvallende, toonaangevende artikelen en onderscheidt zich door eigen invalshoeken en verhalen achter het nieuws.

De eerste uitgave van Het Parool verscheen op 10 februari 1941. De krant kwam voort uit De nieuwsbrief van Pieter ’t Hoen, een verboden gestencild krantje met politiek nieuws gemaakt door de journalist Frans Goedhart. Samen met een aantal andere kopstukken uit de pers richtte hij de verzetskrant Het Parool op. Goedhart ontleende het motto ‘vrij onverveerd’ aan het Nederlandse volkslied.

parool15okt43

Vanaf augustus 1941 werd de krant niet meer gestencild, maar gedrukt. Vanaf Dolle Dinsdag wist Het Parool een oplage te bereiken van 100.000 exemplaren. Hoe gevaarlijk het op grote schaal verspreiden van een illegale krant in de oorlog was blijkt uit het lot van de pioniers: bijna 80 medewerkers van Het Parool hebben de oorlog niet overleefd. Na de oorlog verscheen Het Parool voor het eerst in vrijheid in Zuid-Nederland en werd een populair en succesvol dagblad.

Het Parool is onderdeel van De Persgroep, waaronder veel andere Nederlandse, Belgische en Deense kranten behoren. Ondanks de dalende oplages van veel kranten daalt de oplage van Het Parool niet in 2015. De toekomst is echter digitaal en ook Het Parool zal continu zijn digitale producten blijven moderniseren om aan de vraag van de vooruitstrevende Amsterdamse consument te blijven voldoen.

Het Parool (mediapartner)

Jacob Bontiusplaats 9, 1018 LL Amsterdam, Nederland
020 558 44 44

Meet the partners