Het Leerwerkbedrijf – Aandacht voor Ambacht

bijzonderamsterdams

Of het nu je bord is, je kleding of de stoel waar je op zit, vrijwel alles wat je gebruikt is industrieel gemaakt. Ambachtelijk, met de hand vervaardigd werk lijkt langzamerhand te verdwijnen. Maar niet in de ateliers van het Leerwerkbedrijf van stichting Cordaan. Daar wordt het ambacht levend gehouden en hoe!
In de ateliers werken deelnemers met een verstandelijke beperking, maar dat beperkt ze niet in werklust en enthousiasme. Integendeel. De deelnemers werken op diverse werkplaatsen waar ze met de juiste begeleiding prachtige handgemaakte producten maken.

De Houtwerkplaats
Stoer, robuust en ambachtelijk, deze woorden zijn van toepassing op de Houtwerkplaats. Hier wordt geschuurd, gezaagd en geschaafd en komen schitterende handgemaakte meubelen tot stand. Hier wordt gewerkt met hart voor ambacht; eerlijke, mooie producten zijn het resultaat.

De Kunstwerkplaats
Op de kunstwerkplaats wordt een diversiteit aan producten gemaakt. Prachtige kleurrijke schilderijen, met gietklei gegoten servies, van kopjes en soepkommen tot unieke geboortesetjes. Ze hebben één ding gemeen: ze zijn handgemaakt en bijzonder.

De Draad
Een weverij, een grafisch atelier en een naaiatelier, dat zijn de onderdelen van deze ambachtelijke textielwerkplaats. Hier worden degelijke schorten gemaakt met unieke grafische prints. Het oeroude ambacht van het weven vindt hier nog plaats. Op grote weefgetouwen worden mooie stoffen geweven, waar onder andere theedoeken van worden gemaakt die een kunstwerk op zich zijn.

Cordaan05

Het Leerwerkbedrijf probeert zoveel mogelijk alles zelf te doen. Bekers, bordjes en soepkommen worden zelf gegoten met gietklei. Wat overblijft wordt hergebruikt. Bij de Houtwerkplaats wordt gebruikt steigerhout geschaafd en hergebruikt voor degelijk tuinmeubilair en van afvalhout worden houten letters of prachtige lepels gemaakt.

Woordvoerder Jolita Klepper: ‘Omdat veel van onze deelnemers niet kunnen lezen en/of schrijven zorgen we ervoor dat zij met hulpmiddelen toch zoveel mogelijk zelfstandig aan het product kunnen werken. Dat kan betekenen dat we de maatvoering van bijvoorbeeld het hout zoveel mogelijk standaardiseren; zo kunnen ze een kruk maken maar ook een kistje. Ook werken we met mallen, onder andere bij de schorten en de poten van onze bijzondere tafels. Want dat vinden wij belangrijk, dat onze deelnemers met behulp van leerlijnen zoveel mogelijk kunnen groeien in hun werk.’

Het Leerwerkbedrijf

Lutmastraat 181-183, Amsterdam, Netherlands
020 57 22 766

Meet the partners