Boerderij Bijlsma – Biologische oergranen onder de rook van Amsterdam

boerderij-bijlsma

Gemiddeld reist een graankorrel zo’n 3.000 kilometer van producent naar consument. De granen van Boerderij Bijlsma liggen binnen ongeveer 30 kilometer op ons bord. Het bedrijf, dat zich bevindt in de Haarlemmermeer, verbouwt de “oergranen” eenkoorn, emmer en spelt, waarvan de eerste twee biologisch.

De koers van duurzaamheid
Boerderij Bijlsma werd in 1880 opgericht en nu, vier generaties later, vaart het bedrijf een nieuwe koers. Boer Pieter Bijlsma wil terug naar de basis van de graanteelt en hecht hierbij veel waarde aan duurzaamheid: ‘Onze granen worden lokaal verbouwd en verwerkt en worden verkocht aan regionale bakkers. Daarnaast besteden we veel aandacht aan bodemvruchtbaarheid. Het ploegen beperken we bijvoorbeeld tot een minimum, wat betekent dat het bodemleven zo min mogelijk wordt verstoord en we de wormen het werk kunnen laten doen. Alle voedingsstoffen blijven hierdoor zo veel mogelijk aan de oppervlakte waardoor ze goed worden opgenomen door de granen. Dit geeft gezonde gewassen die niet preventief hoeven te worden bespoten.’

Ambachtelijk brood
Pieter vertelt: ‘Het is een misverstand dat je uit Nederland geen kwaliteitsgraan kan halen. Dit kan namelijk wel, het kost alleen wat meer tijd en moeite voor de boer en bakker. Het valt ons op dat steeds meer bakkers weer op een ambachtelijke manier brood bakken en juist bereid zijn die extra moeite te doen. Hier willen wij graag op inhaken en daarom benaderen we nu veel bakkerijen en restaurants die waarde hechten aan lokale teelt, kwaliteit en een bijzondere smaak.’

boerderij-bijlsma

Emmer, eenkoorn en spelt
Sinds drie jaar wordt er op het bedrijf emmergraan verbouwd. Na een brainstorm met de Slow Food Movement en de Nederlandse Bakkersvereniging werd het plan geboren om zich toe te gaan spitsen op de vergeten oergranen emmer, eenkoorn en spelt. Emmer werd door het doorkruisen uiteindelijk spelt, en kan dus worden gezien als het ‘originele spelt’. Tarwe is de afgelopen decennia zo veel doorkruist om er per hectare grond zo veel mogelijk van te kunnen oogsten. Bij oergranen is dit niet geval en leveren daarom per hectare grond vrij weinig op. Na het oogsten worden de granen verwerkt bij graanhandel Engel in Beinsdorp en gemalen op een steen in een oude Korenmolen, De Zandhaas in Santpoort. Het malen op een steen in plaats van in een machine, geeft de granen net dat beetje extra smaak.

Graandagen
Boer Pieter hoopt via Amsterdam Made in contact te komen met meer ondernemers in de stad die producten willen maken met kwaliteitsgraan van dichtbij. Nu wordt er al brood van gebakken in Amsterdam (bij Klopper en Stolk), maar de oergranen zijn ook uitermate geschikt voor het maken van (verse) pasta, bier en jenever. Door zich aan te sluiten bij Amsterdam Made wil Pieter bovendien de jaarlijkse ‘Graandagen’ van het bedrijf op de agenda zetten. Tijdens deze dagen krijgen geïnteresseerden een rondleiding op de boerderij en kan er geproefd worden van de verschillende soorten graan. Houd hier in de data van de Graandagen in de gaten.

Boerderij Bijlsma Grondstoffen

Hoofdweg 941, Nieuw-Vennep, Nederland
02 52 86 99 98

Meet the partners