Zeepziederij Borssenburg – Zeep met een eerlijk verhaal

zeepziederij borssenburg

Toen zij zich werkelijk lam was geschrokken van wat de grote zeepfabrikanten in hun zeep durven te stoppen, was er voor Em reden genoeg om, goed geaard op de plek waar eeuwenlang Zeepziederij Borssenburg had gestaan, te beginnen met het maken van haar eigen biologische zeep. Daar bleef het niet bij, want al snel maakte zij ook haar eigen crème, lippenbalsem, haarzeep en scrubzepen. 

Ambachtelijk 

De oorsprong van Zeepziederij Borssenburg gaat terug naar 1583, waar de Amsterdamse Zeepzieder Jacob Fransz Oetgens, bij de hofstede van zijn schoonmoeder Maria Jacob Dobbes, aan de Amsteldijk begon met de aanleg van een kruidentuin. Deze kruidentuin zou uitgroeien om later te worden overgenomen door de heer Borss (de naamdrager van Borssenburg), die er tot 1916 een bloeiende Zeepziederij van wist te maken. 

Zeep herleeft na 100 jaar 

Sinds 2016 heeft Em Zeepziederij Borssenburg weer opnieuw op de kaart gezet. Ze heeft, met dezelfde passie als waar het in 1583 mee moet zijn begonnen, dit vleugje nostalgisch en ambachtelijk zeep maken voortgezet en weten te combineren met alles wat men vandaag van een biologische zeep mag verwachten… Puur, eerlijk, handgemaakt en honderd procent biologisch. 

Eerlijk is eerlijk 

Als biologisch en ambachtelijke zeepmaker liggen de prioriteiten bij Zeepziederij Borssenburg vanzelfsprekend bij het maken van een verantwoord en eerlijk product. Hetgeen is terug te vinden in de keuze van grondstoffen en ingrediënten voor de bereiding van de zepen en crèmes. Zo is Em altijd op zoek naar ongeraffineerde boters en oliën, waardoor de heilzame stoffen in haar zeep behouden blijven. 

Biologisch

De natuurlijke kleuren die Em gebruikt, zijn van Argiletz klei en de biologische etherische oliën zorgen voor de geur, die haar zeep een subtiel en eigen karakter geeft. De Karitéboter haalt ze bij een Ghanese vrouw die het in jutebalen rechtstreeks uit Ghana aangeleverd krijgt. De cacaoboter ruikt nog écht naar chocolade. De vlierbloesem, brandnetel en goudsbloemen plukt Em uit haar eigen biologische tuin, de bijenwas en honing komen van de biologische imker. Voor de rest zijn alle oliën en boters biologisch. 

Amsterdam zeep

Een zeep van Zeepziederij Borssenburg is dus niet alleen puur maar heeft ook een eerlijk verhaal. Naast de online winkel zijn de zepen en crèmes van Zeepziederij Borssenburg ook te vinden op tal van Eco-markten en vaste geselecteerde verkooppunten. 

Dat Em niet stilzit bewijst de introductie van een ‘Groene Vingers Tuinzeep’ begin 2018, een authentieke ‘Amsterdam Zeep’, terwijl de Amelanders kennis mochten nemen van de eerste biologische ‘Amelandse Zeewier Zeep’. 

Zeepziederij Borssenburg

Borssenburgstraat 35-2, Amsterdam, Nederland
0615100888‬

Products

Meet the makers

About this maker