Wunderwald – Ontwerpbureau met Soft Spot voor Maatschappelijke Initiatieven

Logo Wunderwald

If you have built castles in the air, your work need not be lost; that is where they should be. Now put the foundations under them. – Henry David Thoreau, Walden

Bij Wunderwald worden prachtige ontwerpen gemaakt voor alles van logo’s, websites en producten tot verpakkingen, boeken en zelfs interieurs. Het is een uiterst creatieve, multidisciplinaire brand design studio die onder andere werk heeft uitgevoerd voor Gulpener, het Food Film Festival, Youth Food Movement, Gemeente Amsterdam en Oedipus Brewing. Ze hebben dan ook een soft spot voor alles omtrent eten, kunst en cultuur, retail en maatschappelijke initiatieven. Bij het creëren van een ontwerp leggen zij samen met hun klant een merk totaal bloot door te achterhalen wie je bent en waarom je doet wat je doet. Op deze manier wordt een merkverhaal scherp gemaakt en kan er vanuit de kern inhoud en vorm bepaald worden.

Baukje Stamm en Daan Dagevos

Wunderwald is in 2015 opgericht door Baukje Stamm en Daan Dagevos, twee bijzonder originele ontwerpers die voornamelijk veel leren door zelf te doen en door te onderzoeken hoe anderen te werk gaan. Baukje heeft na haar studies Nederlandse Taal en Cultuur en Media en Tv Wetenschappen lange tijd in de film-, televisie-, en reklamewereld gewerkt. Toch was het verlangen om met haar handen bezig te zijn te sterk en daarom besloot ze zich op te leiden bij de Hallo Academie voor Toegepaste Creativiteit. Haar werk wordt gekenmerkt door een mengsel van naïeve tekeningen, zachte kleuren en natuurlijke vormen en haar kracht ligt in het creëren van orde in een chaotische wereld, zodat het bericht van het ontwerp naar voren kan komen. Zij heeft bijna alles in de praktijk geleerd door af te kijken bij oude vakmannen (en vrouwen), met name boekbinders en drukkers die haar bijzonder inspireren.

Daan was niet altijd van plan om zich in de ontwerpwereld te storten, maar nadat een poging om docent Geschiedenis te worden toch te wensen overliet besloot hij zich te richten op een vak waarbij hij zijn creatieve ei kwijt kon. Als kind vond hij het altijd fijn om dingen te veranderen en te creëren en die behoefte was nooit verdwenen. Na veel te experimenteren met fotografie en websites bouwen volgde hij een opleiding Communicatie en Multimedia Design, waarna hij toevallig bij Baukje terecht kwam. Baukje had op dat moment haar grafische studio BAU+MM, maar de klik was dusdanig goed dat ze samen besloten om verder te gaan als Wunderwald.

Hun studio is gevestigd op de Eerste Looiersdwarsstraat, achter de bekende antiekwinkel Wildschut (embed website) waarvoor zij ook de website en huisstijl hebben gemaakt. Door samen te werken met Michiel Wildschut kunnen ze een fantastische, toegankelijke ruimte huren in het centrum van Amsterdam waar ze veel contact hebben met klanten in de buurt. De winkel hoort bij hun wunderwald: ‘het is een ruimte die ons inspireert en ons aanmoedigt om anders naar objecten, mensen en situaties te kijken. Omdat we nogal van het esthetische zijn, zouden we waarschijnlijk niet zo goed kunnen functioneren in een koele kantoortuin.’

Een eigen handschrift

Het ontwerpbureau onderscheidt zich door een eigen handschrift en doordat Baukje en Daan maken wat ze zelf mooi vinden, waardoor ze ook gekozen worden door hun klanten. De authentieke maakprocessen van oude ambachten, zoals de technieken gebruikt door drukkers, spelen een belangrijke rol bij hun eigen ontwerpproces. Daarnaast zorgen ze ervoor dat bij elke opdracht een team de juiste samenstelling van talentvolle mensen heeft, zodat de kwaliteit van het eindproduct zowel op talige als grafische niveau zo hoog mogelijk is. Doordat iedereen zijn eigen interesses, intelligentie, flexibiliteit en doorzettingsvermogen heeft is er veel capaciteit in huis.

Baukje en Daan krijgen ieder hun inspiratie uit verschillende hoeken. Voor Daan is dit voornamelijk zijn leefomgeving; door door de stad te wandelen of in de trein te zitten en naar de wereld om zich heen te kijken denkt hij na over wat mensen mooi vinden en waar we in de toekomst meer van zullen zien. Hij vindt het dan ook prachtig wanneer dingen in zo’n veranderende wereld blijven bestaan, zoals een Amsterdammertje of de slager op de hoek. Baukje wordt vaak geïnspireerd door kleine details in kleur op basis waarvan opeens een nieuw verhaal kan ontstaan met andere verbanden en details. Daarnaast vindt ze tastbaarheid van materialen erg belangrijk. Dingen moeten er niet alleen mooi uit zien maar ze moeten ook goed voelen. Hoewel Daan en Baukje veel verschillen hebben ze allebei een voorliefde voor Wes Anderson, de regisseur van onder andere Moonrise Kingdom en The Grand Budapest Hotel. Zijn invloed zie je terug in hun werkplaats.

Ontwerpbureau die dromen werkelijkheid maakt

Hoewel Wunderwald voornamelijk een ontwerpbureau is worden er ook zelf producten gemaakt, zoals websites, verpakkingen en boeken. Hiervoor wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar materialen zoals papier en drukwerk. Zij werken dan ook met liefde met kleine lokale drukkerijen zoals Terts, Thomas Gravemaker van Letterpress Amsterdam en boekbinder Rinus Hennink. Deze vakmensen hebben ontzettend veel kennis en samen kunnen ze het drukwerk naar een hoger plan tillen. Bij het gebruik van materialen wordt er veel rekening gehouden met de duurzaamheid; ze werken het liefst met eco-drukkerijen en letten op de duurzaamheid van de gebruikte inkt, papier en verpakkingsmaterialen. Bovendien hebben ze er bewust voor gekozen om bij de Triodos (link) bank te bankieren.

Bij Wunderwald blijven ze dicht bij hun motto en maken ze hun dromen werkelijkheid. Voor Baukje en Daan zijn het realiseren van hun ideeën en het zien en delen van hun producten de mooiste aspecten van het makerschap en met hun studio hebben ze een goed fundament opgebouwd waarbij ze dit kunnen blijven doen. Met de ontwerpen van Wunderwald willen ze ook andere passievolle makers steunen om hun dromen te bereiken.

Wunderwald

Eerste Looiersdwarsstraat, Amsterdam, Netherlands
06 430 325 24

Products

Meet the makers