Wispe – Meer van hetzelfde? Natuurlijk niet.

 

Wispe 4

Bier is een natuurproduct en kent enorm veel smaken. Dát verschil willen zij laten proeven; Drie broers die vanuit Weesp tegen de stroom in brouwen. Ontdek hun bieren: proef de hop, ervaar de aroma’s en geniet van Wispe.

Weesp gold in de Gouden eeuw als een van dé bierbrouwerssteden van Nederland. Dankzij het schone water uit de Vecht stond de stad lange tijd bekend om haar bier van uitstekende kwaliteit. De brouwindustrie zorgde voor een grote opleving van de Weesper economie. Het bier was tot over de landsgrenzen bekend, maar de stad leverde vooral aan steden als Amsterdam. Tot voor kort had Weesp geen enkel eigen bier meer.

Begin 2008 bedachten de oprichters en tevens broers Jerrit, Jitze en Remko Vellenga om Weesp een typisch eigen bier te geven. Mede gevoed door hun ervaring en kennis op het gebied van bieren zijn ze begonnen met het opzetten van het biermerk Wispe. Het idee is ontstaan in België waar de oudste broer Jerrit Vellenga destijds woonde. In een typisch Belgisch biercafé werden de eerste contouren voor een eigen bier gelegd. Nadat Jitze Vellenga als toekomstig inwoner van Weesp zich ging verdiepen in de geschiedenis van de stad kwam het idee verder tot leven.

Met de komst van Wispe werd een oude biertraditie in Weesp in ere hersteld. Hieraan vooraf ging echter nog een intensief ontwikkelingstraject. Vanaf begin 2008 werd gezocht naar een geschikte, kwalitatief hoogwaardige brouwerij om het bier te brouwen. Er werd een eigen recept ontwikkeld met gebruik van de beste ingrediënten. Verschillende proefbrouwsels werden gemaakt en kritisch beoordeeld totdat het juiste resultaat voor Wispe bier werd bereikt: een onderscheidend, toegankelijk blond bier (alc. 6% vol.).

In juli 2009 was het zover, burgemeester Horseling overhandigde de eerste flessen aan de horeca. Inmiddels is Wispe verkrijgbaar in de meeste horecagelegenheden en slijterijen in Weesp. Maar ook buiten de Vechtstad is het bier steeds meer te vinden, voornamelijk in de regio Amsterdam en Gooi en Vechtstreek. In juni 2013 werd een tweede type bier geïntroduceerd, de zomerse Wispe Wit (alc. 5% vol.) en in 2014 de Wispe Tripel (8%). Ook daarna blijven de broers nieuwe bieren ontwikkelen. Zo kwamen ze in het najaar van 2015 voor het eerst met een bokbier, de Wispe Bock.

De Wispe Brouwerij is 100% puur natuur. De broers zien duurzaam brouwen als de manier om volop te genieten van een natuurlijk product als bier. Met uitsluitend biologische ingrediënten en respect voor de omgeving, zonder chemische bestrijdingsmiddelen, voldoet Wispe aan de eisen voor het Europese biologische keurmerk. Het bier wordt afgevuld in one-way longneckflessen van 33 cl en op fusten van 20 ltr. In de uitstraling van het opvallend vormgegeven flesje zijn de typische kleuren blauw en wit van Weesp terug te vinden. De etiketinformatie wordt op de flessen gedrukt met milieuvriendelijke inkt. Dit houdt in dat de inkt geen zware metalen bevat waardoor het gemakkelijk afbreekbaar is.

Wispe wil in 2017 haar eigen brouwerij openen in Weesp. De locatie die Wispe voor haar brouwerij met proeflokaal op het oog heeft is de Sint-Laurentiuskerk aan de Herengracht. Een imposante kerk, met een toren die tot ver buiten de stad is te zien. Een bezoek aan de Wispe Brouwerij moet een unieke beleving worden waar bezoekers het brouwproces met eigen ogen aanschouwen en het bier kunnen proeven.

Als product richt Wispe zich op het segment tussen de pilzen en speciaal bieren in. Een markt die op het moment amper wordt bediend. Wispe slaat hiermee een brug tussen het grote aantal pilsdrinkers in Nederland en het nu nog geringe aantal speciaal bierdrinkers.

Wispe Blond (6%)
Wispe Wit (5%)
Wispe Tripel (8%)
Wispe Bock, seizoensbier (7%)

Wispe

Weesp
-

Meet the makers