Willem’s Wermoed – De eerste ambachtelijke vermout van Nederlandse makelij

De zoektocht naar ’s werelds eerste Nederlandse vermout begon in de Amsterdamse Hortus Botanicus. Deze eeuwenoude medicinale tuin diende vroeger als kruidentuin voor artsen en apothekers. De makers van Willem’s Wermoed lieten zich hier inspireren door de duizenden plantensoorten en selecteerden er zorgvuldig de 24 verschillende kruiden voor hun bitterzoete blend.

Maker Paul Selier: ‘Zoals zoveel mensen was ik niet zo bekend met vermout, totdat ik het dronk met vrienden in Spanje. Ik was positief verrast door de diverse vermouts en de verscheidenheid in smaak en manier van drinken. Een Nederlandse vermout bleek nog niet te bestaan, wat mij motiveerde om de eerste Nederlandse vermout te ontwikkelen.’

Hoewel vermout zijn karakter voor een groot deel dankt aan de toegevoegde kruiden is een goede wijn een belangrijk uitgangspunt. In dit geval een Spaanse witte wijn van de airén- en de zalemadruif. Minimaal twee jaar gerijpt op eikenhout. Meer dan een jaar van experimenteren met verschillende ingrediënten ging voorbij voor Paul de juiste smaak te pakken had. De mooie wijn, samen met de hand-geplukte kruiden, waaronder alsem, wilde tijm en dennentoppen, geven Willem’s Wermoed de lichtzoete, kruidige smaak met het aangename bittertje.

Het recept voor Willem’s Wermoed was gevonden. De naam Willem werd geïnspireerd door de grote Nederlandse ontdekkingsreizigers van de Gouden eeuw, die niet terugschrokken voor het onbekende. Het woord Wermoed is Middelnederlands voor alsem, het ingrediënt dat vermout zijn karakteristieke bitterzoete smaak geeft.
De vermout is heerlijk puur te drinken, maar ook in cocktails doet hij het goed, zoals de Negroni. Of drink ’m eens in een mix met 1/2 gin en 1/2 vermout, geserveerd met een sinaasappelschil en orange bitters.

“De geur. Die is een avontuur op zich, wat ruik je veel in de geur van deze vermout. Als eerste het zoet, natuurlijk, en de hint van de witte wijn. Maar dan volgt de kruidnagel, kaneel, tijm. ‘De zolder van een oud grachtenpand,’ associeert een van onze proevers. Klopt, maar dan wel eentje in VOC-tijd, vlak na het lossen van een schip uit Surabaja. We ruiken sinaasappelschil, en stoofperen die op het gas staan. Heerlijk.”
(Lees meer van deze review op Quote)

Willem’s Wermoed

Griseldestraat 10-1, Amsterdam, Nederland
06-81189588

Meet the makers

About this maker