VANMOOF – Amsterdams fietsenmerk verovert de wereld

Logo VANMOOF

Al fietsend door New York kwamen de gebroeders Carlier erachter dat The Big Apple veel makkelijker te doorkruizen was op de fiets. ‘We vlogen door het verkeer heen, veel sneller en praktischer dan met de taxi!’ Zo ontstond het idee om de hele wereld aan het fietsen te krijgen.

Destijds waren Ties en Taco Carlier nog importeurs van vouwfietsen, maar na hun bezoek aan New York, richtte het duo in 2008 VANMOOF op. Om af te rekenen met hun eigen fiets-irritaties stelden ze twee eisen aan de fiets: de lampjes moesten het al-tijd doen en voor het slot moet je niet door je knieën. En zo geschiedde: de basis van het inmiddels herkenbare VANMOOF design met geïntegreerd slot en geïntegreerde lampjes was geboren!

Voor het testen van de fiets werden honderd vrienden ingeschakeld, die gevraagd werden er een winter lang op rond te rijden.  Vervolgens zijn ze met de feedback aan de slag gegaan en het ontwerp van de robuuste, minimalistische VANMOOF was geperfectioneerd.

VANMOOF fiets

Inmiddels kun je VANMOOF in meer dan dertig landen spotten, maar Amsterdam blijft een belangrijke rol spelen voor de onderneming. De broers begonnen ooit aan de Wibautstraat maar zijn inmiddels verhuisd naar de Mauritskade, waar het bedrijf ook haar brandstore heeft. ‘Amsterdam dient als thuishaven, inspiratiebron en levensgroot lab om in te experimenteren. Als een fiets in deze stad kan overleven, met alle weersomstandigheden, bruggen en fietsendieven van dien, dan kan hij de wereld aan!’ aldus Taco. In hun droom kiezen mensen wereldwijd ’s ochtends voor de fiets om naar hun werk te gaan, zonder angst dat deze gestolen wordt.

De komende jaren staat VANMOOF in het teken van de bestrijding van fietsendiefstal. De nieuwste generatie VANMOOF’s is al voorzien van Bluetooth en GPS-trackers, zodat je jouw fiets altijd terug kan vinden. ‘Fietsendiefstal is een zwaar onderschat probleem, het is de belangrijkste reden dat mensen in Amsterdam rondrijden op brikken en dat iedereen elk jaar wegwerpfietsen koopt bij de bouwmarkt. Met het tegengaan van fietsendiefstal bestrijd je dus ook het Amsterdamse zwerffietsen probleem; het is een win-win situatie.’ Nog even en alle Amsterdammers kunnen met een gerust hart investeren in een stalen ros van goede kwaliteit. En in de toekomst fietst de hele wereld in stijl én comfortabel rond op een echte Amsterdammer!

VANMOOF

Mauritskade 55, Amsterdam, Nederland
020 33 07 401

Meet the makers