Van.Eko – “Voor duurzame stedelijke vervoersmiddelen”

Van Eko logo

Van.Eko is in 2013 opgericht door Vaniek Colenbrander, een industrieel ontwerper voor wie het maken een essentieel levensbehoefte is. Gedurende zijn studie werd Vaniek geïnspireerd door alles op wielen, wat uiteindelijk resulteerde in een afstudeerstage bij QWIC, het Nederlandse bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in elektrische scooters. Na het afronden van zijn studie heeft Vaniek vier jaar als productmanager bij dit innovatieve bedrijf gewerkt. In 2012 besloot hij om voor zichzelf te beginnen en zijn concept voor de ‘Be.e scooter’ verder te ontwikkelen.

VanEko1.1230x560

Het idee achter Be.e ontstond al tijdens Vaniek’s afstudeerstage, maar wegens een gebrek aan tijd was het lastig om concrete stappen te zetten en het concept daadwerkelijk te realiseren. Be.e is een elektrische scooter gemaakt met biobased grondstoffen; het frame en de body van de scooter zijn grotendeels gemaakt van biobased composiet, een lichte en robuuste constructie bestaande uit hennep vezels geïmpregneerd met biobased hars. De hennep voor het composiet wordt geteeld in Groningen, waarna het op de locatie van Van.Eko in mallen wordt gevormd. In de assemblagehal worden de customonderdelen aan de body toegevoegd om het eindproduct te creëren. Be.e zal vanaf de lente van 2016 beschikbaar zijn voor launching customers. Als het aan het bedrijf ligt breiden ze zo snel mogelijk uit naar de Noord-Europese metropool steden.

Duurzaamheid is de motivatie achter de creatie van Be.e; er worden momenteel zoveel mogelijk duurzame en hoogwaardige materialen gebruikt voor de scooter en de productie vind bijna geheel plaats in Nederland. De makers blijven streven naar verduurzaming en zijn constant op zoek naar nog duurzamere materialen. Daarnaast willen de makers de scooter aanbieden aan de hand van het circulaire consumptiemodel. In dit model blijven de makers eigenaar van het product en zijn ze verantwoordelijk voor de recycling van de materialen in de end-of-life fase.

Van.Eko ik sinds het begin gevestigd in Amsterdam, een ideale stad voor de elektrische scooter omdat een schoon en duurzaam alternatief (met parkeergemak) wenselijk is in een stad waar de stedelijke verdichting zijn tol eist. Daarnaast is het internationale karakter van de stad een groot bonuspunt.

van.eko

Distelweg 113, Amsterdam, Netherlands
06 439 107 40

Meet the makers