Ucci richt zich op design voor dieren, met name vogels en katten. De kwalitatief hoogwaardige producten worden voornamelijk gemaakt uit lokaal materiaal. De ambitie van Ucci is om objecten te ontwerpen waar dieren zich prettig in voelen, maar die ook fijn zijn voor het menselijk oog.

Over de makers

Ucci is opgericht door Alex en Deanna. Zij combineren vakmanschap (Alex) met onderzoek naar diergedrag (Deanna) om animal centered design te creĆ«ren. Alex: “Ons verhaal begint met een kat genaamd Nerina. Terwijl ze langzaam maar zeker onze bank verwoestte, realiseerden we ons dat ze een krabpaal nodig had. We konden er geen vinden die we leuk vonden, dus gingen we zelf aan de slag om een duurzame krabpaal voor haar te maken.

Wetende dat hout het perfecte krabvlak is, gingen Alex en Deanna naar het plaatselijke bos om iets te vinden om in een krabpaal te veranderen. Het eindresultaat was goed voor de kat, goed voor de planeet en staat goed in huis. Na een aantal successen heeft Alex zijn werk neergelegd om met volledige aandacht en passie Ucci op te richten.

Het productieproces

Voor de vogelhuisjes van Ucci worden bij Stadshout geschikte delen van Amsterdams iepenhout geselecteerd, geschaafd en dan precisie cnc gefreesd. Vervolgens worden de delen handmatig geschuurd en verlijmd en met een UV-bestendige olie afgewerkt. Tenslotte worden het logo en serienummer door middel van laser gegraveerd. Voor de kattenmeubelen worden fietsdozen van het Zwarte Fietsenplan met de hand versneden naar het formaat van de lasercutter, vervolgens worden alle lagen uitgelaserd en verlijmd tot kant en klare katten krabmeubelen.

Duurzaamheid

Alex: “Wij proberen het materiaal zoveel mogelijk lokaal te verkrijgen en te recyclen; hout afkomstig van Stadshout, fietsdozen van het Zwarte Fietsenplan. Van het afvalhout van de vogelhuisjes maken wij de totemlampen. We proberen zoveel mogelijk zero waste te produceren. Ook voor de benodigde textielen kopen wij alleen maar antieke doeken in uit Nederland of reststukken van de markt. De vogelhuisjes van Ucci gaan daarnaast zeker tien keer langer mee dan een commercieel verkrijgbaar vogelhuisje.”

Ucci

Overdiemerweg 38, Diemen, Nederland
0640171416

Products

The makers