The Ketchup Project – Van waste naar taste!

The Ketchup Project

Een overdaad aan tomaten
Tot wel 40% van tomaten in Kenia worden weggegooid, het gevolg van overschotten en logistieke problemen. Oog in oog met deze verspilling besloten Anne, Sjoerd, Thomas en Birte om Keniaanse tomatenboeren een handje te helpen. Hiervoor bedachten ze een heerlijke oplossing: duurzame en eerlijke ketchup. Door het overschot aan tomaten te drogen en er vervolgens ketchup van te maken worden er niet alleen minder tomaten weggegooid, maar de ketchup levert ook nog eens twintig keer zoveel voor de boeren op als de verse tomaten!

Een recept voor succes
Na flink wat experimenteren met verschillende recepten, in samenwerking met smaakmakers als sterrenkok Mohsine Korich, heeft The Ketchup Project een heerlijke ketchup ontwikkeld op basis van gedroogde tomaten. Gedroogde tomaten zijn langer houdbaar en geven de ketchup een nóg lekkerdere smaak. Door ze ongezeefd op lage temperatuur te drogen blijven de voedingsstoffen en vezels bovendien behouden. Door ruim 30% minder suikers toe te voegen dan andere ketchup merken is de ketchup van The Ketchup Project ook nog eens een gezond alternatief.

In de zomermaanden groeien een aantal boeren tomaten die in september worden geoogst. Een deel van de tomaten blijven ze (net als nu) aan de lokale versmarkt verkopen, en het deel dat voorheen werd weggegooid wordt nu gebruikt voor The Ketchup Project. Deze tomaten worden na het plukken gedroogd, voordat ze ongezeefd tot een pasta worden gemalen. Eind september wordt de pasta naar Nederland vervoerd en voegen de makers er kruiden, ongeraffineerde rietsuiker en azijn aan toe. Als allerlaatste stap wordt de ketchup gebotteld.

The Ketchup Project werkt aan biologische landbouw, duurzame verwerking en transport. Door de tomaten te drogen besparen ze daarnaast energie die gebruikt zou worden tijdens inkoken, het drogen gebeurt tevens op basis van biomassa-energie. Het transport van het gedroogde goed is heel licht en veroorzaakt weinig uitstoot.

tomatenboerderij in kenia

Sauce with a cause
Door ketchup te maken leiden Keniaanse boeren minder verliezen en hebben ze hogere, stabielere inkomsten. De extra verdiensten worden in Kenia geïnvesteerd in landbouwverbeteringen en essentiële ontwikkelingen, waaronder scholing, ziektekosten en huizenbouw.

In juni 2017 heeft The Ketchup Project een hele succesvolle crowdfunding campagne gevoerd. Dankzij de extra investeringen kan de productie worden opgeschaald en komt de ketchup snel in de winkels te liggen. De komende jaren wil The Ketchup Project verder uitbreiden zodat meer boeren zich bij het project kunnen aansluiten.

Het team
De oprichters van The Ketchup Project zijn van huis uit ondernemers met een sociaal bewuste achtergrond. Thomas is filmmaker en een van de oprichters van Schoonschip, een zelfvoorzienende, drijvende woonwijk in Amsterdam Noord. Nu richt hij zich ook op de marketing van de ketchup. En voordat ze zich full-time inzette voor The Ketchup Project werkte Anne bij de Windcentrale. Birte heeft stage gedaan bij DUS Architects (bekend van de 3D Print Canal House) en deed een project voor Starters4Communities. Sjoerd is Duurzaamheids Marketeer bij DSM en oprichter van De Winddrinker, een start-up die water zuivert door middel van windenergie.

SaveSave

The Ketchup Project

Keizersgracht 452, Amsterdam, Netherlands

Products

Meet the makers