Studio Roex – Ontwerpen die Nieuwsgierigheid en Interactie Opwekken

Studio Roex - logo

Nadat hij aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag afstudeerde als Meubelontwerper, startte Nic Roex in 2010 zijn studio. Met haar commerciële achtergrond completeerde Jeske als partner de studio in 2013. Hun doel is om zoveel mogelijk mensen blij te maken met hun producten. “Waar we eerst meer ‘one-pieces’ maakten in de ‘art galerie hoek’, denken we nu breder in consumentenproducten.”

Escher geldt als één van de belangrijkste inspiratiebronnen van studio Roex. “De heldere en beredeneerbare transformaties van vormen naar definitie en de extreme en wiskundige precisie in zijn werk vormen voor ons een voorbeeld.” De ontwerpen van Studio Roex van meubels en interieurproducten worden gekenmerkt door heldere constructies en een rationeel lijnenspel. “Ons werk confronteert op transparante wijze met herkenbare en bestaande processen, elementen, vormen en technieken. Door deze op verrassende wijze te combineren en toe te passen, wekt dit nieuwsgierigheid en interactie op.”

Studio Roex product slider

Nic heeft stage gelopen bij Piet Hein Eek, wiens ondernemerschap erg inspirerend is voor de jonge ondernemers. Daarnaast wordt het ‘grote denken’ van Philip Starck bewonderd. “Hij is van oorsprong productontwerper, maar ontwerpt veel breder. Hij heeft bijvoorbeeld ook een huis en een stedenplan ontworpen. Het grote denken inspireert ons en laat ook zien dat je je als ontwerpstudio niet moet beperken door alleen maar in producten te denken. Door in- en uit te zoomen kom je tot de beste creaties.”

Door hun verschillende achtergronden hebben Jeske en Nic ontdekt dat ontwerp en commercie heel goed samengaan. Sterker nog: ze hebben elkaar nodig. “We denken mee met onze partners, zowel creatief als commercieel. Daarnaast nemen we vaker commerciële opdrachten aan. Voorwaarde hierbij is wel dat we er onze ontwerpvisie en creativiteit in kwijt kunnen.”

De studio en werkplaats zijn gevestigd in Amsterdam Noord. “De dynamiek van de stad geeft je prikkels en het ondernemende klimaat houdt je scherp.” Daarnaast werken ze waar mogelijk met lokale producenten en duurzame materialen. Zo hebben ze de productie van de vaas ‘Plumber’s Piece’ bewust in Nederland gehouden. “Het is zonde dat er zo veel kennis verloren gaat omdat steeds meer Nederlandse productiebedrijven verdwijnen, zo ook in de leersector. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met een lokaal productiebedrijf. Hierdoor hebben we meer controle op de productie en het materiaalgebruik. We werken alleen met plantaardig gelooid leer. Zo dragen we een steentje bij aan de people, planet, profit-gedachte.”

Studio Roex

Klaprozenweg 65, Amsterdam, Netherlands
020-3314621

Meet the makers