Studio JUX –

logo studio jux

Studio JUX is een milieuvriendelijk én fair trade modelabel dat in 2008 werd opgericht door Jitske Lundgren en Carlien Helmink. JUX betekent in het Duits ‘plezier maken’ of een grapje uithalen. Volgens Jitske en Carlien moet mode namelijk vooral leuk zijn. En niet alleen voor de ontwerper en de consument, maar ook voor degene die de kleding maakt.

Na haar afstuderen werkte Jitske voor een groot modelabel. Hier groeide haar onvrede met de huidige staat van de mode-industrie: slechte werkomstandigheden in kledingfabrieken, kinderarbeid en hongerlonen. Toen besloot zij Studio JUX op te richten en het zelf anders te gaan doen. Bijna alle kleding van JUX wordt sinds 2013 gefabriceerd in hun eigen fabriek in Nepal. Jitske heeft hier zelfs vijf jaar gewoond om het project op te starten. De kleermakers hebben er goede werkomstandigheden en krijgen daarnaast trainingen in de fabriek waar ze werken.

studio jux

Sinds de start van het bedrijf onderhouden haar oprichters nauw contact met de mensen die werken in de fabriek. Je kunt zelfs op het blog van Studio JUX alle kleermakers ‘de hand schudden’. Je ziet zo wie jouw nieuwe trui heeft gemaakt aan de hand van een nummer dat op het label is genaaid.

De ontwerpen van Studio JUX worden gekarakteriseerd door minimalisme en draagbaarheid, maar altijd met een twist. Zo zijn de ontwerpers niet bang om onverwachte vormen en contrasterende kleuren te gebruiken. Veel van de stoffen die worden gebruikt hebben een lage belasting voor het milieu. Eén daarvan is stof gemaakt met vezelhennep, een plant die groeit als onkruid en daarom weinig water en pesticiden nodig heeft.

Studio JUX

Celebesstraat 80, Amsterdam, Nederland
020 84 61 538

Products

Meet the makers