Studio Hamerhaai – Maakt Dutch Design van afval

logo studio hamerhaai

Afval: ze kunnen er wat mee!
Het Haarlemse duo Boudewijn van den Bosch en Niki Schoondergang is altijd op zoek naar nieuw afval. De transportkisten van het Rijksmuseum, restmateriaal van een bevriend meubelmaker, de isolatoren van TenneT, de jerrycans van een friethuis, het afval van een kozijnenmaker: ze kunnen er wat mee!

Onder de noemer Studio Hamerhaai werken ze gestaag aan een collectie waarbij hun liefde voor hout met een leven, gepoedercoat staal en eenvoud naar voren komt.

Producten met een verhaal
Studio Hamerhaai is ooit begonnen in de schuur achter het huis, met materialen die ze voor handen hadden. Transportkisten werden lampen, tafels, stoelen en bijzettafels. Het waren producten met een verhaal, van materiaal met een leven. En toffe opdrukken.

Ja, dat is upcyclen, of recyclen. Maar dat is meer dan logisch voor hen. Want zomaar materiaal weggooien? Dat is zonde. En je kan veel meer over een product met hergebruikt materiaal vertellen. Dat vinden ze dan weer leuk.

De kisten die ze gebruikten, raakten op. Dus gingen ze op zoek naar andere kisten. Die vonden ze bij het Rijksmuseum, toen nog volop in verbouwing. Alle kunst was ingepakt en opgeborgen in transportkisten. Toen het Rijksmuseum weer open ging, waren de transportkisten niet meer nodig. Studio Hamerhaai gaf de kisten een nieuw leven als Rijkswachter: robotjes gemaakt van de transportkisten van het Rijksmuseum. Je kan zelfs achterhalen welk kunstwerk jouw Rijkswachter heeft bewaakt!

studio hamerhaai

Een mooie samenwerking
Hierdoor raakten Boudewijn en Niki helemaal overtuigd dat ze aan de slag moesten met afvalstromen. Materiaal dat anders zou worden weggegooid. Materiaal wat perfect bruikbaar is en een tof verhaal met zich meedraagt.

Dus ze hielden hun ogen open en gingen in gesprek met bedrijven. De overbuurman op hun industrieterrein, maar ook TenneT die de elektriciteitsmasten langs de A9 aan het vervangen was. Deze bedrijven raken op een verantwoorde manier hun afval kwijt, en Studio Hamerhaai kan weer aan de slag met nieuw materiaal!

Je kon het zien op Dutch Design Week, London Design Festival en bij verschillende interieur beurzen. Tegenwoordig ontwerpen en maken ze alles in hun eigen werkplaats. De producten zijn online te koop en bij zo’n 40 winkels in de Benelux.

Studio Hamerhaai

Haarlem, Netherlands
06 163 300 02

Products

Meet the makers

About this maker