Rangs – photography Amsterdam

Rangs

Tijdens haar studie monumentale vormgeving aan de kunstacademie ontdekte Rang Rademaker – Cortes haar liefde voor fotografie. Na haar afstuderen, breidde ze haar (technische) kennis van het vak een aantal jaren uit op de fotovakschool. Haar ervaring leerde echter steeds weer, dat het belangrijkste van een goede foto het oog is, niet de camera. Gefascineerd door de historische en moderne architectuur, de sfeer, de grachten en het licht van Amsterdam, schiet Rang al jaren plaatjes van de hoofdstad. Vooral in de zeer vroege ochtenden is zij op de fiets met camera in de stad te vinden, op zoek naar mooie beelden.

Veelzeggend souvenir

In 2014 kwam ze door haar toen inmiddels grote verzameling foto’s op het idee om hier iets mee te doen. Haar fotoarchief bestond voornamelijk uit foto’s van en over Amsterdam. Door deze foto’s te presenteren op een stukje hout, ontstonden er kleine beeldjes voor aan de muur. Haar bedrijf Rangs was geboren. Rang begon met de verkoop van de producten op markten, voornamelijk op de Museum Market op het Museumplein in Amsterdam. Haar missie is om bezoekers, maar ook Amsterdammers, een klein, bescheiden maar veelzeggend souveniertje van de stad mee te geven en aan te moedigen om behoedzaam en koesterend met de schoonheid en diversiteit van de stad om te gaan.

Foto op hout

Het product bestaat uit een foto, die door middel van een zuurvrije dubbelzijdige folie is bevestigd op een plankje MDF hout. De plankjes zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, meestal vierkant. Het standaardformaat is 11 x 11 x 1 cm. Sinds kort is er een nieuw formaat 7 x 7 x 1.6 cm. De soorten fotopapier die Rang gebruikt, variëren van hoogglans tot velvet; een zacht stof-achtig ogend papier, dat aanvoelt als zijde. Voordeel hiervan is dat er geen vingerafdrukken zichtbaar zijn en het een mat oppervlak heeft met een zeer edele uitstraling.

Rangs

Door middel van een gaatje aan de achterkant is de foto op hout makkelijk op te hangen aan een spijkertje en ontstaat er een klein schilderijtje. Ook kan de foto dankzij het lichte gewicht met behulp van plakstrips aan de muur worden bevestigd. De 1.6 cm dikke plaatjes kunnen ook zelfstandig staan. Meestal worden er series van bijvoorbeeld drie stuks verkocht, waardoor Rang meerdere bij elkaar passende motieven of kleuren in een zelfde stijl heeft gefotografeerd.

Duurzaam

Vooropgesteld is digitale fotografie vergeleken met analoge al behoorlijk duurzaam als je denkt aan de vele chemicaliën die voor de analoge fotografie nodig zijn. Voor het schilderijtje benodigde hout, wordt MDF hout gebruikt. MDF wordt gemaakt van verschillende soorten houtvezels welke door harsen aan elkaar gelijmd worden. Het hout dat hiervoor gebruikt wordt, is voornamelijk afval van de houtverwerkingsindustrie. Daarnaast wordt hout gebruikt van uitdunningsgebieden in Europa. Deze bomen worden gekapt enkel en alleen voor het mooier uit laten komen van het landschap of om andere begroeiing ook kans te geven te groeien. De bomen die hiervoor gekapt worden, worden tot vezels verspaand en in MDF verwerkt. Omdat er voor MDF dus niet speciaal bomen gekapt worden, maar enkel gebruik wordt gemaakt van afvalhout en voornamelijk natuurlijke harsen, mag MDF als duurzaam product bestempeld worden.

Toekomst

In de toekomst wil Rang haar assortiment verder blijven uitbreiden en aanbieden. Zij is voortdurend bezig met de verbetering van kwaliteit, afwerking en presentatie van haar foto’s. Door investeringen in nieuw materiaal, het blijven leren en fotografen wil zij haar onderneming uitbreiden. Zij wil de verkoop uitbreiden en het productieproces, wat nu allemaal door haar zelf (op zolder) gedaan wordt in de toekomst gedeeltelijk uitbesteden, zodat zij zich meer op het inhoudelijke en creatieve kan richten.

Rangs

Haarlemmermeerstraat, 1058 KG Amsterdam, Nederland
06 459 818 66

Meet the makers

About this maker