Potverdorie! – jam en chutney van overtollig fruit en groente

Potverdorie!

Joep Weerts en Charlotte Heine, zijn creatieve geesten, echte doeners: ze houden van kleur, materiaal, smaak en vormgeven. Ze denken graag out of the box. Waar het kan, doen ze het graag anders dan anders. Ze houden van rechtdoorzee, goed eten met een goed verhaal en van puur zonder poespas. Zo werken ze ook met Potverdorie! Jam en chutney, gemaakt van overtollig fruit en groente.

Voedselverspilling

Doordat ze het hele proces zelf in handen hebben en voor honderd procent achter hun verhaal staan, helder, spontaan en transparant werken hebben ze al snel goeie contacten. Dat er zó veel wordt verspild vinden Joep en Charlotte iets om tegen te gaan. Met hun positieve, smakelijke aanpak weten ze mensen mee te krijgen en te overtuigen om daar samen wat aan te doen. “Toen ik in de supermarkt zag wat er aan groente en fruit werd weggegooid vanwege het uiterlijk, was ik oprecht verbaasd. Een rimpel of sproet als maatstaf om te verdwijnen in de vuilnisbak: dat kan anders, dat moet anders. Vanuit mijn creatieve achtergrond en het denken in mogelijkheden ontstond het idee voor Potverdorie! Samen met Joep ben ik het avontuur aangegaan. Klein begonnen in de supermarkt om de hoek en in eigen keuken waren daar de eerste potjes. Op de Pure Markt zijn we gaan testen of mensen net zo enthousiast werden van onze jams en chutneys met verhaal.”

Reststromen

Al snel maakten Joep en Charlotte de stap naar een professionele keuken en haalden ze hun grondstoffen bij het Foodcenter aan de Jan van Galenstraat. Reststromen fruit en groente die om uiterlijk niet langer gewenst zijn, halen ze op. Ook intensiveren ze de contacten bij Nederlandse telers die met stromen zitten die niet mogen verdwijnen om verspilling tegen te gaan en ook om te zorgen dat ze nog een redelijke prijs krijgen. “Onze ‘goed gevulde’ potten worden inmiddels op allerlei plekken verkocht en ook gebruikt in de horeca. We willen Potverdorie! laten groeien; want hoe meer van onze producten er verkocht worden, hoe minder er verspild wordt.’

Jam en chutneys

De producten van Potverdorie! worden stuk voor stuk gemaakt van natuurlijke ingrediënten, puur fruit en/of groente. Ze selecteren streng op smaak, dus wat niet goed of lekker is, komt er niet in. Zeker geen kunstmatige stoffen. Om dit lekkers goed tot zijn recht te laten komen, gebruiken ze in tegenstelling tot de traditionele recepten heel veel minder suiker, er hoeft niets gemaskeerd te worden. “We maken graag gebruik van kruiden en specerijen om tot een verrassend goeie smaakbalans te komen. Denk aan frambozen-muntjam, kersen-krenten-kaneeljam of een rode uien-bramenchutney.”

Potverdorie!

Alle producten van Potverdorie! worden met de grootste zorg en aandacht gemaakt in een professionele keuken. Ze verzamelen fruit en groente, selecteren het en verwerken het tot mooie producten die de pot in gaan. Ze gaan graag de boer op om onze producten te laten proeven, hun verhaal te vertellen en mensen te enthousiasmeren. Verspillen is zo zonde, zeker als je ziet wat voor heerlijke en hoogwaardige smaken je kunt creëren. Van bijna verdwenen naar nog twee jaar houdbaar… Potverdorie! minder verspild smaakt beter.

Goed eten is geen afval

Dat Potverdorie! duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, is dus wel duidelijk. “We moeten ons met z’n allen realiseren dat goed eten niet als afval kan worden weggegooid. Binnen de stad zijn er genoeg mensen die zich nauwelijks vers fruit en groente kunnen veroorloven en tegelijkertijd wordt het met pallets tegelijk afgevoerd als afval. Ook bij telers dreigen stromen te verdwijnen die met evenveel liefde en inzet zijn geteeld. Te klein, te groot, niet egaal gekleurd. Wij gebruiken bijvoorbeeld de pulp van Saru Soda om onze geleis te maken. In onze producten komt het allemaal tot z’n recht. Bij de productie scheiden we zoveel mogelijk restafval. Als het kan nemen we ook de kartonnen verpakking weer mee na levering. Voor de pakketten die we verzenden gebruiken we lege dozen van De Kweker. Zo proberen we op allerlei fronten zo circulair mogelijk te werken.”

Culinaire vuist tegen verspilling

Joep en Charlotte willen dat Potverdorie! een groot bekend merk wordt dat staat voor een smakelijke oplossing tegen voedselverspilling. Een culinaire vuist in plaats van een geheven vinger. Iedereen moet weten waar Potverdorie! voor staat: voedsel mag om uiterlijk niet tot afval degraderen. Hoe meer er van de Potverdorie! producten wordt verkocht wordt hoe minder er verspild wordt. Ze willen groeien en dat mag over de grenzen. “Als Potverdorie! niet meer nodig is is onze missie geslaagd!”

Potverdorie!

Laagte Kadijk 155, 1018 ZD Amsterdam, Nederland
06 221 714 47

Products

Meet the makers

About this maker