Oogst Goudsmeden – Handgemaakte sieraden en trouwringen uit eigen atelier

Atelier in de Jordaan

Wie bij Oogst Goudsmeden op de Tweede Tuindwarsstraat in de Jordaan naar binnenloopt, ontdekt een kleine goudsmederij met prachtige, delicate sieraden en trouwringen. Ellen Philippen en Lotte Porrio toverden de zaak in 2011 om tot lichte en verwelkomende winkel met achterin hun eigen open atelier. Hier creëren ze samen ringen, colliers, oorbellen, armbanden, spelden, manchetknopen en trouwringen. De specialiteit van Oogst is het maatwerk; in opdracht wordt een persoonlijk stuk vervaardigd in de kenmerkende Oogst stijl. De sieraden variëren van verfijnd naar uitgesproken en van organisch tot abstract.

Ellen en Lotte leerden elkaar kennen toen zij klasgenoten waren op de Vakschool voor Edelsmeden en Fijne Techniek in Schoonhoven. Toen zij de opleiding hadden afgerond hebben zij veel ervaring opgedaan bij verschillende ateliers om de ambacht in de vingers te krijgen. Rond hun dertigste besloten ze dat ze het liefst hun eigen werk ontwikkelden en na een lange brainstorm startten ze hun eigen atelier in 2008. Hier hebben ze hun collectie, huisstijl en klantenkring opgebouwd en uitgebreid.

Maatwerk in eigen stijl

Oogst kenmerkt zich door haar maatwerk, en het hartelijke en persoonlijke contact met haar klanten. Naar aanleiding van wat iemand zoekt, welke stijl (strak of organisch) hun aanspreekt, welk formaat goed bij hun past en welk edelmetaal het beste bij hun kleurt worden er schetsen gemaakt en hieruit wordt een favoriet gekozen die vervolgens door één van de goudsmeden realiteit wordt gemaakt.

Ieder gebruikt zijn favoriete gereedschappen en werkwijzen bij het ontwikkelen van sieraden die passen bij hun stijl. Lotte heeft een hele vaste hand en is gespecialiseerd in zetwerk en graveren en werkt in een strakke, grafische stijl. Ellen maakt voornamelijk elegante, florale creaties en gebruikt het liefst de ‘verloren was’ techniek waarmee ze mooie structuren en glooiende vormen kan maken.

Bij het ontwikkelen van hun eigen ontwerpen beginnen ze met een brainstorm omtrent een bepaald thema, waarna verschillende ideeën, schetsen en prototypes zich ontplooien. Deze eenmalige stukken worden één keer per jaar gepresenteerd.

Met Oogst Goudsmeden draag je je mijlpaal bij je

Als goudsmid kunnen ze hun ideeën werkelijkheid laten worden, ideeën die vervolgens door iemand worden meegedragen. Bij het maken van maatwerk dragen ze bij aan iemands mijlpaal en vangen zij deze in een tastbaar object. Bij elke creatie worden de dames geïnspireerd door verschillende dingen. Voor Ellen zijn dit voornamelijk details uit ornamenten in de stad of bijzonderheden in kunst of film. Lotte haalt inspiratie uit fotografie, architectuur en verschillende kunststromingen.

Voor de goudsmeden is Amsterdam een energieke stad om te werken vol met mensen die open staan voor bijzondere vormgeving en vakmanschap. Daarnaast vinden zij in de stad veel andere inspirerende vakmensen en ondernemers die graag samenwerken, bijvoorbeeld Andrea Monti van Art ’n Leather, Annemiek Mion van Miontas, de fotografe Liselotte Habets en de beeldhouwer Nelson Carrilho.

Oogst houdt met betrekking tot haar inrichting en bedrijfsvoering bewust rekening met duurzaamheid en vraagt hetzelfde van haar leveranciers. Daarnaast worden de sieraden gesmeed van gerecycled goud en zilver en is het uiteraard de bedoeling dat ze een leven lang meegaan.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Oogst Goudsmeden

Tweede Tuindwarsstraat 8, Amsterdam, Netherlands
020 75 58 090

Products

Meet the makers

About this maker