Oedipus – Vier vrienden met een passie voor bier

Oedipus5

Oedipus Brewing, de levendige Amsterdamse brouwerij die bekend staat om haar heerlijke biertjes en kittige namen, is een paar dagen na Lowlands 2011 opgericht door vier vrienden die ondanks een pittig weekend en een fikse vermoeidheid nog steeds zin hadden in bier. Na jarenlang proeven namen Sander, Alex, Paul en Rick een stap richting het maken en produceerden ze vanuit huis bier dat dusdanig in de smaak viel bij hun vrienden dat ze besloten om op grotere schaal te produceren. Op korte termijn gingen ze een samenwerking aan met Brouwerij De Molen in Bodegraven waaruit hun eerste commerciële bier tot stand kwam: Mannenliefde.

Als nieuwe onderneming had Oedipus geen beter product kunnen wensen dan Mannenliefde. Een pittige saison met Szechaun peper en citroengras die door heel Amsterdam bekend is en de jongens heeft gevestigd als ware brouwers. Maar Mannenliefde is niet het enige biertje van Oedipus; sinds het begin breiden de brouwers hun collectie constant uit om een grote diversiteit aan bieren te creëren en zo de veelzijdigheid van bier aan te tonen. Zo staat er nu onder andere ook Gaia (IPA), ThaiThai (pittige tripel met koriander en chili peper), Panty Stout (bittere stout) en Mama (pale ale) op de kaart – voor ieder wat wils.

Oedipus3

Verschillende soorten bier proeven, nadenken over nieuwe smaken en nieuwe recepten uitvinden en uitproberen ligt aan de basis van Oedipus. Met de uitbreiding van de brouwerij – met een 500 liter installatie – op een nieuwe locatie in Amsterdam Noord, kan er uitgebreid geëxperimenteerd worden met verschillende soorten mout, hop en gist en wordt er gebruikgemaakt van houtlagering.  Het aanbod zal dus alleen maar groter worden.

Een grote eigen brouwerij in Amsterdam Noord betekent niet alleen dat er meer verschillende bieren gebrouwen kunnen worden, maar ook dat Oedipus meer grip heeft op energiegebruik en afvalstromen. Om duurzamer te werk te gaan wordt er geïnvesteerd in zonnepanelen, worden zoveel mogelijk biologische ingrediënten gebruikt en wordt het bierbostel hergebruikt als veevoer. Daarnaast doet Oedipus samen met studenten van de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar wat duurzaamheid voor een kleine brouwerij kan inhouden.

De mannen van Oedipus werken met ontzettend veel plezier in Amsterdam; de stad zit boordevol nieuwsgierige consumenten die open staan voor verschillende nieuwe smaken en bovendien wordt de brouwerij vergezeld door een hoop andere inspirerende makers. Naast Amsterdamse makers hebben ze ook veel respect voor Oersoep, de Nijmeegse brouwerij die grotendeels gebruik maakt van lokale en biologische ingrediënten, en voor wijnmakers en destilleerders – omdat ze zo ontzettend veel geduld hebben.

Op vrijdag en zaterdag fungeert de brouwerij in Noord ook als taproom waar bierliefhebbers terecht kunnen voor een dorstlesser en voor die gezellige Oedipus sfeer. De brouwer creëert namelijk niet alleen bier maar ook mooie momenten: de Burger Beer Battle en Het Kimchi Festival zijn slechts enkele festiviteiten georganiseerd door Oedipus waar mensen terecht kunnen voor goed gezelschap en geanimeerde gesprekken. Het leven is immers meer dan bier, het is alles wat er omheen draait. NB: er wordt ook bier geserveerd.

Oedipus

Gedempt Hamerkanaal 85, Amsterdam, Netherlands

Products

Meet the makers

About this maker