Wist je dat je oude telefoon alle ingrediënten bevat om mooie, nieuwe sieraden te maken? Als je bij NoWa – dat staat voor ‘No Waste’ – koopt, weet je precies waar je sieraden van worden gemaakt. Er zijn geen nieuwe grondstoffen aangeboord, maar het goud en zilver uit oude telefoons wordt gerecycled. Volledig circulair en ook nog eens stijlvol!

Over de oprichter

Josette de Vroeg heeft een achtergrond in strategische marketingcommunicatie voor sociale ondernemingen. Daarnaast werkte zij voor meerdere sociale initiatieven als projectleider. De missie van Josette is om te laten zien dat we helemaal geen goud uit de grond hoeven te halen. Het goud ligt letterlijk voor het grijpen! Daarom richtte ze NoWa op. Met de sieraden van NoWa laat ze de waarde van afval, het belang van recycling en het potentieel voor hergebruik zien. Op een positieve en tastbare manier. Ook moedigt ze met NoWa mensen aan om hun oude telefoon in te leveren.

“Ik stel me een wereld voor waarin iedereen het belang inziet van het recyclen van e-waste, hun oude elektronica inlevert en waar alle elektronica op een duurzame manier wordt gerecycled.”

Het productieproces

De producten van NoWa worden uiteraard op een duurzame manier geproduceerd. Closing the Loop zamelt afvaltelefoons in Afrika in, omdat ze daar niet op een verantwoorde manier kunnen worden gerecycled. Deze telefoons worden gerecycled in Europa; een proces dat drie maanden duurt. Maar liefst 93% van een afvaltelefoon kan gerecycled worden! Na dit proces koopt NoWa het goud en zilver van Closing the Loop en laat daar sieraden van maken. Dit wordt gedaan door een Nederlandse gieterij. Alles wordt lokaal en met de hand gemaakt. De No Waste armbandjes worden geknoopt en ingepakt door een sociale werkplaats.

From trash to treasure

Met een sieraad van NoWa maak je jezelf (of iemand anders) gelukkig terwijl je tegelijkertijd iets goeds doet voor de planeet. Bovendien help je NoWa om de inzameling en recycling van afvaltelefoons uit Afrika te financieren.

De collecties

De collecties van NoWa gaan over verbinding. Josette: “We zijn allemaal verbonden – en nee, niet alleen via onze telefoons. Een diepe, oprechte verbinding is waar we allemaal naar streven. We zijn verbonden met onszelf, met elkaar en natuurlijk met de aarde. Sieraden verbinden ook mensen. Het vertegenwoordigt het mooiste materiële resultaat van intermenselijke verbinding.”

NoWa bij BinnensteBuiten

Het KRO-NRCV programma BinnensteBuiten maakte een televisie item over de missie en werkwijze van NoWa. Bekijk de uitzending hier.

NoWa

Dorpsweg Ransdorp 80, Amsterdam, Nederland
+31 (0)6 24 50 37 46

Products

The makers

About this maker