Marlies van Heusden gelooft dat kleine aanpassingen samen een grote impact hebben. Zolang ze zich kan herinneren heeft ze het verlangen om met haar handen te creëren. Iets tastbaars te maken. Iets waarmee de wereld mooier wordt. Tijdens een reis door Latijns-Amerika ontstond het idee voor Nature Bar: zeep waarmee ze de wereld niet alleen mooier maakt, maar ook schoner.

Circulair kerningrediënt

‘In Latijns-Amerika zag ik met eigen ogen de impact van de klimaatcrisis en plasticvervuiling. Ik wilde niet langer bijdragen aan dit probleem, maar bijdragen aan de oplossing ervan. Het was mijn droom een natuurlijke zeep te creëren op basis van een circulair kerningrediënt. Natuur kent namelijk helemaal geen afval. Na maanden experimenteren en testen heb ik nu verschillende zeepbars en shampoobars gecreëerd.’

Nature Bar

Zeepatelier in Amsterdam

Marlies maakt de zeep- en shampoobars in kleine oplage in een zeepatelier in Amsterdam. ‘Alle zepen zijn gemaakt op basis van rijke biologische oliën zoals sheaboter en plantaardige ingrediënten. Ingrediënten die gebruikmaken van de kracht van de natuur.’ Zo zit er in elke zeep een dosis calendula-olie. Dit eeuwenoude wondermiddel staat vooral bekend om zijn ontstekingsremmende vermogen. 

Positief rimpeleffect

Marlies werkt tevens samen met lokale ondernemers aan een circulaire economie.  Zo gebruikt ze de sinaasappelschillen van een lokale supermarkt en koffie van een lokale branderij. ‘Op deze manier gaan wij verspilling tegen en werken wij samen aan een mooiere stad en beter milieu,’ aldus Marlies. Met Nature Bar wil Marlies een positief rimpeleffect teweegbrengen waarin duurzaamheid een grote rol speelt. Ze gelooft dat je als consument meer macht hebt dan je zelf denkt. Met een ogenschijnlijke kleine aanpassing kun je een enorme impact maken. 

Duurzaam

Wie A zegt moet B zeggen. ‘Voor mij betekent dat dat elke zeep een circulair hoofdingrediënt bevat. Dat alle zepen op basis van biologische oliën zijn. Ik kies er bewust voor om alleen maar te werken met plantaardige oliën en ingrediënten, dat maakt alle zepen vegan. Ook kies ik ervoor om – vanwege de impact op het milieu – niet te werken met palmolie en synthetische toevoegingen zoals parabenen en SLS. Die goudenglitterzeep moet je dus echt ergens anders vandaan halen’. Ook het verpakkingsmateriaal van Nature Bar is eco-friendly en composteerbaar. Het tissuepaper is acid free en bedrukt met inkt op basis van soja. De stickers en kaartjes worden gemaakt van landbouwafval. Als dat geen B zeggen is, weet ik het ook niet meer.’

Nature Bar

Prins Hendrikkade 8B, Amsterdam, Nederland
06 139 514 68

Products

The makers

About this maker