logo knits for your inspiration

Bij binnenkomst is de werkplaats van Simone van Eerdenburg een verwondering. In het souterrain van een oud pakhuis in centrum Oost, achter de drukkerij van Joos en langs een brommende industriële breimachine, is een grote ruimte gevuld met sjaals, vesten, mutsen, plaids, kledingrekken, tafels, dozen en garen. Hier wordt de collectie voor Knits for Your Inspiration gemaakt.

Knits for Your Inspiration is in 2002 opgezet, vier jaar nadat Simone voor zichzelf begon. Na haar afstuderen aan Academie Minerva in Groningen werkte ze gedurende bijna tien jaar als breiontwerper voor verschillende bedrijven, zoals Didi en Another Woman. Het was een ontzettende leuke en leerzame periode, maar uiteindelijk besloot ze toch haar eigen ontwerpen aan de man brengen.

De eerste vijf jaar van Knits for Your Inspiration werkte Simone met een kleine handmachine, waarmee ze voornamelijk stalen maakte. Deze fungeerden als inspiratiebron voor ontwerpers en verkocht zij op modestoffenbeurzen in Parijs en Florence. Op een van deze modebeurzen vroeg het Textielmuseum in Tilburg of ze eens bij hen wilde komen werken op hun industriële machine. Hier ontstond de mogelijkheid om een eigen collectie te ontwikkelen. Na een aantal jaar kocht ze zelf een machine en ging ze, met enig advies van het Textielmuseum, zelf aan de slag.

oud breimachine

Vloeiende vormen als handelsmerk
‘Een belangrijke drijfveer is om mijn eigen producten ook echt zelf maken,’ zegt Simone. Hierdoor heeft ze niet alleen meer ruimte voor haar eigen creativiteit, maar ook om dingen te produceren die anderen te ingewikkeld of teveel gedoe vinden. ‘Ik gebruik zo weinig mogelijk naden en laat de gebreide stof zich vormen vanuit de techniek. Ik streef naar vloeiende vormen om het lichaam heen. Hierdoor is het eigenlijk niet nodig om in een breisel te knippen. Dit is in de loop der jaren mijn handelsmerk geworden. Maar het kost wel meer trial and error, en dus meer tijd.’

Simone timmert al jaren aan de weg met gebreide kleding en accessoires, zoals shawls, mutsen, kussens, en plaids. Met haar herkenbare signatuur heeft ze inmiddels een eigenzinnige klantenkring opgebouwd van mensen die mode als een uiting van hun persoonlijkheid zien. Onder andere museumwinkels in het Van Gogh Museum en Museum Het Rembrandthuis verkopen sjaals van Knits for your Inspiration. Speciaal voor deze winkels maakt zij producten geïnspireerd door die kunstenaars, zoals bijvoorbeeld de Aardappeleters of een zelfportret van Rembrandt.

Italiaanse en Nederlandse garen
Voor elk product gebruikt Simone vaak verschillende soorten garens. ‘Ik vind materiaal ook heel belangrijk en het combineren van verschillende materialen in één ontwerp is een ander kenmerk van mijn ontwerpen. Ook dat vraagt extra moeite maar […] ik vind zelf dat het meer leeft als je verschillende materialen in één product gebruikt,’ aldus Simone. De garens komen voornamelijk van hele goede spinners uit Italië, maar Simone heeft ook een goede leverancier in Nederland. Het aanbod van biologische en sociaal verantwoorde garens wordt ook nauw op de voet gevolgd, maar hoewel die industrie erg in ontwikkeling is, is het vaak lastig om geschikte biologische garens te vinden. Door mijn eigenzinnige techniek vraag ik nogal wat van garens; ze moeten sterk zijn, maar ook zacht en aangenaam in het dragen.

Winkels door heel Nederland, maar ook veel verschillende winkels in het buitenland, verkopen de collectie van Knits for Your Inspiration.

Knits for Your Inspiration

Nieuwe Uilenburgerstraat 5, Amsterdam, Netherlands
06 272 707 51

Products

The makers

About this maker