IBOLYA – Jurken en Rokken, Made in Amsterdam

logo ibolya

Jaren ’60 met een twist
IBOLYA is een klein Amsterdams modemerk dat is gespecialiseerd in het maken van stijlvolle jurken en rokken met een jaren ’60 twist.

De kledinglijn nam eerst vorm aan in 2010, toen Iby na vier jaar uit Amerika terugkeerde naar Amsterdam, waar ze veel kleren op elkaar vond lijken. Het gebrek aan variëteit – zo anders dan in de Verenigde Staten – motiveerde haar om in Nederland een nieuwe kledinglijn op te zetten: vrouwelijk en modieus maar afwijkend van de gemiddelde damesmode. ‘Ik wilde eigenlijk terug naar de jaren ’60, maar dan wel draagbare kleren, dus niet van die petticoats en dat soort dingen, maar mooie stijlvolle jurken,’ vertelt ze.

Met veel verschillende ideeën en ontwerpen en een hoop werk in het vooruitzicht, schakelde Iby de hulp in van Maaike Bartman. Samen ontworpen zij de kleding voor het nieuwe merk, geïnspireerd door tijdschriften, foto’s en filmpjes uit de jaren ’60. De kleding werd oorspronkelijke exclusief verkocht via hun webshop, maar toen ze de kans kregen om in een winkel op de Overtoom te staan pakten ze die met verve. Het bleek zo’n succes dat ze de stap namen om hun eigen winkel te openen in de negen straatjes.

Op de Oude Spiegelstraat deelt IBOLYA een winkel samen met Margareth M, een Amsterdams tassenmerk. De winkel in en het trappetje af en je komt terecht in een knus souterrain met kleurrijk gevulde rekken. De collectie bestaat uit jurken en rokken in verschillende modellen en kleuren, zoals een feestelijke peep-hole jurk in het grijsblauw en een sportieve zwarte A-lijn jurk met een groene blokrits. De dames hebben een voorkeur voor soepele, effen stoffen en een flatteuze pasvorm die het figuur van de draagster het mooist vertoont. Op het moment staan de dames zelf in de winkel, waardoor ze kunnen zien hoe vrouwen op IBOLYA reageren: ‘wat we zien, en dat is echt heel leuk, is dat mensen zo enthousiast zijn,’ zegt Maaike.

wolly rok van ibolya

Een van de handjevol kledingmerken écht gemaakt in Amsterdam
Alle items van IBOLYA zijn vanaf het begin gemaakt in Amsterdam, bij twee ateliers in het centrum van de stad. Doordat alles lokaal en op kleine schaal wordt gemaakt kan de collectie of een item makkelijk aangepast worden en vindt er weinig verspilling plaats. Als een klant een verzoek heeft dan kunnen ze daar bovendien op in spelen. Een net-niet-perfect jurkje kan zo bij het atelier passend gemaakt worden. ‘Ik moet zeggen, het is wel een hele fijne manier van samen werken. Het is ook onze kracht,’ vertelt Iby. Dat alles lokaal in Amsterdam wordt gemaakt is de trots van IBOLYA en bij binnenkomst in de winkel is de tekst “Made & Designed in Amsterdam” duidelijk zichtbaar. Klanten vinden het vaak verwonderlijk dat alles van IBOLYA werkelijk in de stad wordt geproduceerd, maar door de winstmarge wat lager te houden kunnen ze toch betaalbare mooie kleren lokaal laten maken.

Meer dan vijf jaar later gaat het steeds beter met het merk, zo goed dat Iby en Maaike hun andere banen konden opzeggen om voltijd met de onderneming bezig te zijn. Ze werken momenteel aan het verfijnen van de kwaliteit van de collectie en het professionaliseren van hun website en marketing. Zo experimenteren ze bijvoorbeeld met modeshows en (levende) etalages, om meer mensen bewust te maken van het merk. ‘We zien gewoon dat het potentie heeft en het wordt steeds groter, maar het vraagt ook steeds om meer dus het kost heel veel tijd. Willen we er meer uit halen, dan moeten we er ook meer in gaan steken. En dat doen we nu,’ aldus Maaike.

De winkel van IBOLYA is te vinden op de Oude Spiegelstraat 4 en de gehele collectie staat ook op de webshop. Daarnaast is IBOLYA op dit moment te koop bij 9straatjesonline.com, Shocking Blue in Amsterdam, Mooiz by Mo in Arnhem en Diezijner in Groningen.

Ibolya

Oude Spiegelstraat 4, Amsterdam, Netherlands
06 304 795 91

Meet the makers