Hamers – Het zijn eigenlijk allemaal kleine kunstwerkjes

logo kopie-1 kleinst

Exclusiviteit van de producten, handgemaakt, kwaliteit, persoonlijke aandacht is waar het om draait bij Hamers. Het bedrijf wordt gerund door Marie-José Hamers, zij ontwerpt tassen en accessoires. Het merendeel produceert zij zelf, waarbij ze een aantal producten laat produceren in een sociale werkplaats in Amsterdam. “Het materiaal dat ik gebruik voor mijn tassen is deels gerecycled”.

Sommige tassen zijn gemaakt van allemaal plastic tasjes of gerecyclede vuilniszakken. Marie-José verzamelt ze, smelt en perst ze vervolgens met hitte op elkaar en lijmt een viltlaag eraan vast. Je zou de tassen kunnen zien als allemaal kleine kunstwerkjes: collages van 60 bij 40 centimeter. Vervolgens worden er patronen van gesneden en leer aan toegevoegd. Als de tassen klaar zijn, worden alle tassen genummerd. Zo heeft iedereen zijn eigen, persoonlijke tas.

Hamers - foldbag

Alle tassen worden door Marie-José zelf gemaakt. Hierdoor kan ze gemakkelijk anticiperen op de vraag en blijft het persoonlijke contact gewaarborgd. ” Tassen op maat, dat is wat ik maak”, vertelt Hamers. “Ik hou het klein, overzichtelijk en dichtbij huis. Mijn ambitie is om uiteindelijk een plek te hebben die totaal zelfvoorzienend is, zodat de stroom en de afvalverwerking circulair plaatsvindt”, vervolgt ze.

Marie-José Hamers is haar bedrijf gestart uit de noodzaak om te maken. Dat doet zij al vanaf dat ze kan lezen en schrijven. Dus was het een kleine stap om door te gaan in waar ze goed in is. “Voor mij is het makerschap een voor de hand liggende keuze, omdat het in mijn bloed zit”, vertelt Hamers. Vooral de productontwikkeling vindt ze erg leuk aan het makerschap. “Van niets, iets maken en dat mensen het dan ook nog willen kopen!”.

Amsterdam is de stad waar ze niet meer is weggegaan sinds haar studie aan de kunstacademie, het is de stad waar ze zich thuis voelt en waar ze haar inspiratie uit haalt. Amsterdam biedt haar sfeer, een mooie werkplek en een goed afzetpunt voor haar producten. “Fietsend of wandelend altijd rondkijkend door de stad, weet je soms nog niet dat iets je inspireert dat ontdek je dan pas later, op het moment dat het er toe doet, dat is mooi!”

Hamers

Willem Roelofsstraat 5, Amsterdam, Netherlands
0647456646

Meet the makers