Fraaiheid – Maakt de Wereld een Stukje Fraaier met Innovatieve Ontwerpen

fraaiheid-logo-amsterdam-made

Fraaiheid is een Nederlands designlabel dat is opgericht door het architectentrio Daniel Aw, Sjoerd Schaapveld en Rikjan Scholten. Het trio streeft ernaar om slimme en innovatieve oplossingen en ontwerpen te bedenken voor de directe leefomgeving.

Hun eerste product, de +tafel, is het resultaat van hun ervaringen in de Nederlandse bouw en hun streven om slimme, toegankelijke ontwerpen te maken die onze leefomgeving verfraaien. Met de +tafel maakten zij een reeks van … designtafels voor een niet-designprijs die uit precies één plaat hout worden gefreesd en in nog geen drie minuten in elkaar te zetten zijn. Voor het in elkaar zetten van de tafel is geen lijm nodig. ‘Het was een lastige opgave om een zo groot mogelijke tafel uit één stuk hout te frezen, met zo min mogelijk restmateriaal en zonder schroeven of lijm’ vertelt Rikjan.

fraaiheid-tafel

Verfraai je leefomgeving

Het nieuwste product van Fraaiheid heet MUUS en is een slimme oplossing voor oude boorgaten in je muur. MUUS markeert als een sieraad juist die lege plek waardoor je het gat niet dicht hoeft te plamuren. ‘We kwamen op het idee om het boorgat te verfraaien in plaats van deze te “repareren”. De eerste MUUS-serie bestaat uit drie figuren geëtst uit koper, die elk dankbaar gebruik maken van die plek waar ooit de schroef in de muur bevestigd zat ’, aldus Rikjan. De figuren zijn een schommelende dame, een op één stoelpoot balancerende waaghals en een man die een sprong in het diepe waagt.

De +tafel wordt gefreesd in Zaandam en daarna bij de studio van Fraaiheid afgeleverd. De tafels worden daar vervolgens nabewerkt, ingepakt en gedistribueerd. De MUUS wordt geëtst in Almere en wederom in de studio nabewerkt, gepoetst, ingepakt en gedistribueerd.

Als architecten werken Daniel, Sjoerd en Rikjan voor particuliere en professionele opdrachtgevers. Met Fraaiheid konden ze zichzelf tot opdrachtgever maken. En dit hopen ze voorlopig te blijven doen want het doel van het trio is van Fraaiheid een internationaal bekend designlabel te maken. Zo hopen ze, eventueel samen met externe ontwerpers, nog tot in lengte van dagen hun creatieve ei kwijt te kunnen.

Fraaiheid

Pieter Vlamingstraat 9, Amsterdam, Nederland
06 41 31 59 50

Meet the makers