Eberhardjes – dé koekjes van Amsterdam

Het Eberhardje is bedacht kort na het overlijden van Eberhard van der Laan. De opdracht van Van der Laan aan alle Amsterdammers was: zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Om hier op een bijzondere manier gehoor aan te kunnen geven zocht Résalieke Vlieger (eigenaar van Creatie door Communicatie) naar iets kleins, alledaags, passend in het dagelijks leven van de Amsterdammers. Eberhard van der Laan was een verbinder, met hart voor de stad. En het mooie van de naam Eberhard is dat het woord ‘hart’ er al in staat. Op 12 oktober 2017 werd ze ’s nachts wakker: “We moeten gewoon koekjes gaan bakken!”

Dierbaar en laagdrempelig

Zo bedacht zij het Eberhardje, een koekje voor bij de koffie, in de vorm van een hart met de drie kenmerkende Andreaskruisen in het midden. Een subsidieverzoek om de koekjes in eigen beheer te produceren werd afgewezen. Het idee bleef liggen, totdat Résalieke las over de Vrijheidsmaaltijd voor Lieve Amsterdammers onder het Rijksmuseum. Daar hoorden de Eberhardjes gewoon bij. Ze bracht haar idee onder de aandacht bij een aantal betrokken partijen. Via via kreeg Nico Meijles, eigenaar van Holtkamp Horeca Patisserie en Croquetten, het idee voor het Eberhardje onder ogen en hij was direct enthousiast. Résalieke en Nico vonden elkaar in hun gedrevenheid om iets dierbaars en laagdrempeligs te creëren, als een ode aan de oud-burgemeester van Amsterdam.

Stichting Eberhard voor Amsterdam

Nadat ook Femke van der Laan had aangegeven dat ze het een mooi idee vond, gingen de twee ondernemers aan de slag. Nico werkte het ontwerp van het koekje en de receptuur verder uit en Résalieke ging in haar netwerk op zoek naar partners voor het logo, de website en de verdere communicatie en PR. In samenwerking met de bedrijven Gunfactor 10, Burggraaf Media en Breeduit Marketing Communicatie en PR kreeg het project, op vrijwillige basis, steeds meer vorm en invulling. Vervolgens legde het bureau Kennedy Van der Laan de merknaam en het beeldmerk vast en vertaalde Fatima Fazli-Vermeulen de website naar het Engels.

Eberhardje

Zowel Résalieke als Nico vonden het van belang dat er met de opbrengst van de koekjes ook iets goeds wordt gedaan voor Amsterdam. Zo ontstond het idee voor Stichting Eberhard voor Amsterdam. De Stichting Eberhard voor Amsterdam is per 2 mei 2018 opgericht en staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 71574999. De Stichting heeft als doel het (mede)financieren van activiteiten en projecten gericht op het verbinden van de mensen in Amsterdam. Per kilo verkochte Eberhardjes doneert Holtkamp Horeca Patisserie en Croquetten minstens 2,50 euro aan de stichting. In juni 2019 stond het aantal verkochte kilo’s op 10.000. Dat zijn 1 miljoen Eberhardjes!

Hartvormig roomboterkoekje

Het Eberhardje is een hartvormig roomboterkoekje met in het midden de drie Andreaskruisen van Amsterdam. Een echt Amsterdams koekje dus! Eet je het koekje, dan proef je kwaliteit, roomboter en een vleugje vanille. Qua productkenmerken onderscheidt het Eberhardje zich door het hoge percentage roomboter (30%), de vanille, de vorm en de koppeling met Amsterdam. Daarnaast is het een koekje met een boodschap: het Eberhardje brengt het gesprek op gang en staat voor verbinding. De grondstoffen worden handmatig afgewogen en gekneed tot een deeg. Na een nacht van koelen wordt het deeg soepel gekneed en worden er hartvormige koekjes van gemaakt door een koekjeswals. De koekjes gaan zeven minuten de oven in, waarna de bakplaten gedraaid worden voor nogmaals 7 minuten op een temperatuur van 175 graden. Na het afkoelen worden de koekjes handmatig ingepakt in speciaal daarvoor ontworpen verpakking. Voor de grootverbruikers worden de koekjes per kilo aangeboden in de dozen van Holtkamp.

Verkooppunten

Op dit moment worden de Eberhardjes onder andere uitgeserveerd in het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en diverse hotels en cafés. Voor particulieren zijn de Eberhardjes te koop bij Patisserie Holtkamp op de Vijzelgracht. Om zoveel mogelijk budget voor de stichting te realiseren, moeten er zoveel mogelijk Eberhardjes worden verkocht. Dus de komende maanden zet de stichting in op grotere bekendheid onder de Amsterdammers en de bezoekers van Amsterdam. Daarnaast willen ze de distributiepunten van de Eberhardjes uitbreiden. “We willen echt dat het Eberhardje door iedereen gezien wordt als ‘hét koekje van Amsterdam’. Hoe mooi zou het zijn als iedere Amsterdammer in zijn leven minstens één Eberhardje heeft gegeten en dat bezoekers aan Amsterdam ze absoluut ook een keer willen proeven en mee willen nemen als souvenir. Meer verkochte kilo’s Eberhardjes betekenen meer inkomsten voor de Stichting Eberhard voor Amsterdam.”

Lees hier het laatste nieuws over de Eberhardjes.

Eberhardje

Plantage Parklaan 18, 1018 ST Amsterdam, Nederland
0650246519

Products

Meet the makers

About this maker