De Tweede Jeugd – Geeft brood een tweede leven

de tweede jeugd

Als voormalige chefs in verschillende restaurants werd de oprichters van De Tweede Jeugd een probleem duidelijk; er wordt hartstikke veel uitstekend voedsel in de prullenbak gegooid. Manuel en Benjamin kenden elkaar al langer en besloten begin 2016 een diner te organiseren met enkel producten die normaal weggegooid worden. Als dessert was er bijvoorbeeld broodpudding van dag-oud brood, met een chutney van bruine bananen en dulce de leche van overdatum melk. Net als het gehele diner was dit dessert een regelrechte hit. Omdat tijdens de voorbereidingen op het diner duidelijk begon te worden dat er nog veel meer verspild werd dan gedacht, besloten Manuel en Benjamin op onderzoek uit te gaan. Van welk product blijft er veel over terwijl het nog uitstekend te gebruiken is?

Restbrood

Bijna alle producten die we eten hebben een langere levensduur dan brood. Elke dag weer worden na sluitingstijd alle schappen leeggehaald en de volgende dag liggen ze weer vol met vers. En omdat winkeliers niet te weinig willen hebben, blijven er elke dag honderdduizenden broden onverkocht. Na sluitingstijd is het niks meer waard, terwijl het nog hetzelfde brood is als een kwartiertje eerder. Zodoende werd brood de reststroom waar De Tweede Jeugd mee aan de slag ging. Eind 2016 openden de jongens de eerste broodoutlet van Nederland, met meer dan een dozijn verschillende producten van restbrood. De Supertosti’s die er werden gebakken werden door de lezers van het Parool direct bekroond met de titel ‘Lekkerste tosti van Amsterdam’. Ondertussen zijn deze tosti’s verkrijgbaar op 30+ locaties, in de horeca en de retail. Ook wordt er hard aan de weg getimmerd met de Crostini; lichtgekruide toastjes voor bij de borrel. Croutons en broodkruim (paneermeel) zitten in de pijplijn. Waarom? Omdat brood van een dag oud nog steeds meer dan vers genoeg is om op te eten!

Crostini en supertosti’s

Op dit moment hebben ze dus twee producten op de markt, de crostini en de supertosti’s.

Crostini:
Crostini zijn toastjes, maar dan met een chique Italiaans woord. Deze crostini worden gemaakt van overgeproduceerd brood; dat is brood dat over blijft in de bakkerij en dus nog niet eens in de winkel heeft gelegen. Ze worden gebakken met huisgemaakte knoflookolie en een beetje zeezout, zwarte peper en rozemarijn. De lekkerste toastjes voor bij de borrel om iets op te smeren, of om gewoon zo uit het vuistje op te eten.

Supertosti’s:
Voor de supertosti’s maken ze de ingredièˆnten zelf in hun keuken en gebruiken ze verder alleen de mooiste producten, bijvoorbeeld het brood van BBROOD. De meeste zijn vegetarisch, de enige tosti met vlees is die met gerookte ham van wild zwijn, huisgemaakte uiencompote en boeren belegen. Of probeer eens de tosti met kimchi en bosui, die met paddenstoelenstoof en manchego of de tosti met vegetarische pom en kousenbandchutney!

Red brood van de prullenbak

De Tweede Jeugd is volledig ingericht op het zoveel mogelijk verwerken van brood dat anders verspild zou zijn. Kijkend naar de ladder van Moerman betekent dat voedselverspilling voorkomen, of zorgen dat het alsnog geconsumeerd wordt. Ze gebruiken bijna geen vlees, en kopen hun ingredièˆnten zoveel mogelijk lokaal en biologisch in, zelfs de kimchi is vegan en komt uit Amsterdam! Ze werken met boerenkazen; dat betekent op de boerderij geproduceerd en niet in een grote anonieme kaasfabriek. De Tweede Jeugd heeft een 100% elektrische bestelbus waarmee ze bezorgen en inkopen doen. Kortom: je hoeft je nooit schuldig te voelen als je een tosti eet want je weet: met iedere tosti red je twee sneetjes brood van de prullenbak!

Brede productlijn

De missie van De Tweede Jeugd is om de komende jaren zoveel mogelijk brood van de verspilling te redden. Met een brede productlijn zorgen ze enerzijds voor de bewustwording van het probleem van broodverspilling en wat de consument er zelf aan kan doen. Anderzijds geven ze zelf het voorbeeld door zoveel mogelijk producten van restbrood zo ruim mogelijk beschikbaar te maken. Hoe ze dat doen? Door de allerlekkerste tosti’s, crostini, croutons en broodkruim te maken die er in heel Nederland verkrijgbaar zijn!

De Tweede Jeugd

Amsterdam, Nederland
-

Products

Meet the makers

About this maker