Brouwerij Pampus – Amsterdam daagt je als ondernemer uit jezelf continu te ontwikkelen.

Brouwerij Pampus logo

Nando Servais zijn liefde voor bier is ontstaan in de vele mooie speciaalbier cafés die Amsterdam rijk is. Naast de belangrijke taak van consument, heeft Nando ook als werknemer in één van de beste biercafés van Amsterdam bijgedragen aan de opkomst van speciaalbier in de stad.

De kennis over variatie en stijlen die hij heeft opgedaan in de horeca paste hij eerst toe bij het hobbymatig thuis brouwen voor eigen consumptie. Al snel werd de productie opgeschaald en vandaag de dag worden er maandelijks duizenden liters Pampus bier gebrouwen. Naast het bier brouwen, geniet Nando van het ondernemerschap. “Beide dagen je in creatieve opzichten uit en eisen dat je flexibel en doortastend optreed met hart voor het product, dat vind ik prachtig.”

Brouwerij Pampus is een Amsterdamse ‘gypsy’ brouwer, die brouwt op de ketels van anderen omdat zij niet over een eigen installatie beschikt. “Het is een mooie manier van (samen)werken met andere brouwers. Iets dat de bierkennis van alle betrokken partijen ten goede komt en waarbij veelal nieuwe vriendschappen gesmeed worden.” Naast hun vaste assortiment brouwt pampus ook limited editions. “Deze eenmalig brouwsels zijn bedoeld om vriendschappen met andere brouwers te bevestigen, te experimenteren en het publiek te blijven uitdagen hun smaakpalet uit te breiden.”

Een mooi voorbeeld van een samenwerking met een andere brouwer is ‘Smoking Mokum’. Een bier dat in samenwerking met Brouwerij de Prael wordt gebrouwen. Een product van een vruchtbare samenwerking tussen Amsterdamse brouwers. “Het is een creatief bier omdat het een nog nooit gebrouwen variant is op een zeer onbekende en bijna uitgestorven bierstijl.”

Brouwerij Pampus slider 1 Smoking Mokum

Rijke Zeevaartgeschiedenis van Amsterdam als Inspiratie

Amsterdam is belangrijk voor Brouwerij Pampus. “Amsterdam is een ongelooflijk inspirerende stad met invloeden vanuit de hele wereld. Amsterdam daagt je als ondernemer uit jezelf continu te blijven ontwikkelen en eist van je dat je jezelf onderdompelt in de dynamiek die de stad eigen is. Met ‘Pampus’ wordt direct verwezen naar de rijke zeevaartgeschiedenis van Amsterdam. Dit dient als inspiratie voor de vormgeving van onze producten. Daarnaast vindt het brouwen plaats in Amsterdam of de directe omgeving waardoor de lokale economie wordt gestimuleerd.”

De toekomst voor speciaalbier ziet er rooskleurig uit. De aandacht voor bier is groeiende, niet alleen op lokale en nationale schaal, maar ook op mondiaal niveau. Brouwerij Pampus wil meegroeien met deze toenemende interesse en smaakvolle en vernieuwende bieren brouwen. Brouwerij Pampus brouwt veelal onbekende bierstijlen en werkt met ongebruikelijke ingrediënten. Nando laat zich inspireren door brouwerijen als Stone in Amerika en Brewdog in Schotland. “Dit zijn bedrijven die prachtige bieren brouwen die voor een breed publiek toegankelijk zijn, dit zou ik zelf ook graag willen op een dag. Nieuwe smaken presenteren aan Amsterdam en vervolgens uitbreiden naar het Buitenland.”

Brouwerij Pampus

Boy Edgarstraat 9, Amsterdam, Nederland

Meet the makers