Brandt & Levie

Worstmakers

Archangelkade 9
Amsterdam
088-0442100
To the website

Geert van Wersch, Samuel Levie & Jiri Brandt

Oprichters

Brandt & Levie is een jongensdroom die is uitgekomen, in 2011 opgericht door Geert van Wersch, Jiri Brandt en Samuel Levie. Ze groeiden op in Amsterdam waar hun wegen kruisten vlak na de middelbare school. Na de nodige culinaire omzwervingen belandden ze met zijn drieën in de keuken van een Amsterdams restaurant. Er stond steevast huisgemaakte worst op de kaart. De ene keer worst met inktvis, dan weer worst met gepofte appel en zwarte peper. Het leven in de keuken beviel goed, maar het werd steeds duidelijker dat ze zelf iets wilden beginnen. Misschien wel iets met worst.

Worstreis
Ze besloten de koffers te pakken en een worstreis te maken. De reis leidde via Corsica naar Italië. Op Corsica liepen ze mee met varkensboeren die hun varkens in het wild houden. De beesten lopen in het bos en voeden zich in de herfst met kastanjes. Dat zorgt voor een kenmerkende smaak. In Italië gingen ze op bezoek bij Carlo Petrini, de president van Slow Food. Hij vond het prachtig dat Nederlandse jongens worststage wilden lopen. Hij nam hen persoonlijk mee op sleeptouw en zo konden ze bij de beste Italiaanse slagers, zoals Dario Cechinni en de familie Savigni, stage lopen.

Thuis
Teruggekomen in Nederland was het drietal enthousiaster dan ooit om zelf aan de slag te gaan. Ze wilden de allerlekkerste worst maken van goed gehouden Nederlandse varkens. Ze experimenteerden met kleine hoeveelheden worst die ze ophingen in kelders en op zolders. Ze testten tientallen smaken en gebruikten verschillende technieken die ze hadden afgekeken in Italië. Uit een lange testfase rolde de basis van het Brandt & Levie merk. Acht smaken droge worst. Al snel volgden meer producten en veranderden de drie vrienden van koks in worstmakers.

Duurzaamheid
Voor Sam, Jiri en Geert is het belangrijk dat hun worst gemaakt wordt van duurzaam gehouden Nederlandse varkens. De varkens komen van boerderijen waar ze direct mee samenwerken. Ze kopen hele varkens en weten zo precies wat voor vlees ze in de kuip hebben. Van ieder deel van het varken wordt weer iets anders gemaakt, zodat er niets verspild wordt. De varkens hebben lekker de ruimte, vaak zelfs meer dan volgens de biologische richtlijnen noodzakelijk is. Daarnaast krijgen de varkens regionaal geproduceerd voer of, waar mogelijk, voer van eigen land of aangevuld met plantaardige reststromen van het platteland of nabijgelegen supermarkten.

Geert van Wersch, Samuel Levie & Jiri Brandt

Oprichters