Blaauw Hout – Schalen met verhalen

Blaauw Hout

Grenzend aan natuurgebied het Ilperveld vervaardigt Rik Blaauw met zijn bedrijf Blaauw Hout op ambachtelijke manier houten schalen van boomstammen. “Ik ben betrokken bij het hele proces ­van boom tot product. Het is mooi om te zien hoe met elke stap het verhaal van de boom meer tot leven komt.”

Na zijn studie aan de Design Academy Eindhoven begint Rik een werkplaats waar materiaal, verhaal en ambacht centraal staan. “De bomen waar ik mee werk hebben hun eigen geschiedenis. De één stond langs het treinspoor, de ander komt uit iemands achtertuin. Hierdoor is geen enkel product hetzelfde.”

Van boom tot schaal

Eerst maakt Rik van de gezaagde stukken boom ruwe schalen. “De houtkrullen vliegen mij om de oren terwijl de schaal voor mijn neus ontstaat. Vervolgens laat ik het één tot twee jaar drogen voordat ik het verwerk tot zijn uiteindelijke vorm.” Tijdens dit natuurlijke droogproces vervormt elke schaal op zijn eigen manier. Terug op de draaibank laat Rik met veel aandacht de unieke vorm van elke schaal uitkomen.

Blaauw Hout

Van lokale bomen maak ik producten met verhalen. Bijvoorbeeld een serie schalen van hout uit Amsterdamse schooltuinen.

Rik gebruikt zoveel mogelijk bomen die lokaal geveld zijn en anders zullen eindigen als houtpulp of brandhout. “Ik vind het belangrijk dat we duurzamer omgaan met de grondstoffen in onze wereld. Daarom laat ik een boom – van top tot teen – helemaal tot zijn recht komen door er meerdere producten van te maken.” In zijn werkplaats maakt Rik niet alleen schalen, maar ook tafelbladen en andere producten.

Toekomst

Blaauw Hout draait op volle toeren. Zo ligt er nog zeker 5.000 kilo eiken- en essenhout te wachten om verwerkt te worden. Deze worden in zijn houtzagerij, houtdraaierij en meubelmakerij de komende jaren omgezet in unieke producten. “Ik zie ernaar uit om uit dit hout mooie producten te creëren. En deze verhalen met Amsterdam te delen.”

Blaauw Hout

Noordeinde 17, 1121 AA Landsmeer, NH, Nederland
06 290 386 86

Products

Meet the makers

About this maker