Barentsz Urban Fabric – Stadsplattegrond om je Nek

Logo Barentsz UrbanFabric

Wat krijg je als je een beeldend kunstenaar en een stedenbouwkundige één atelier laat delen? De sjaals van Barentsz Urban Fabric, bedrukt met minimalistische plattegronden van Amsterdam, haar stadsdelen en andere Nederlandse steden.

Wie een sjaal koopt, krijgt er een handgemaakte pin bij om hem mooi op z’n plek te houden. Met deze eyecatcher kun je de sjaal personaliseren, door hem op een specifieke plaats in de stad te pinnen. Waar je jouw geliefde hebt ontmoet, op je geboorteplaats of op de plek waar je als toerist verliefd werd op de stad.

Barentsz Urban Fabric Pin

Fascinatie voor de stad

Beeldend kunstenaar Mirjam Hagoort en stedenbouwkundige Marjolein Peters deelden een atelier in de Haarlemmer Houttuinen. Hoewel ze op dat moment nog met verschillende dingen bezig waren, was het dé broedplaats voor Barentsz Urban Fabric, wat ze in 2013 oprichtten. Al werkend kwamen Mirjam en Marjolein erachter dat ze een gezamenlijke fascinatie hadden: de stad! Mirjam vertelt: ‘Vanuit onze verschillende achtergronden hebben we elk onze eigen visie op de stad, maar we delen de waardering voor de schoonheid van het stedelijk weefsel, de grafische structuur van de kaart en de hotspots. In de overtuiging dat we niet de enigen waren met deze passie, besloten we een speciaal product te creëren om deze stads-fascinatie-verhalen te kunnen delen met vrienden. De sjaals met bijbehorende pins zijn hier het resultaat van.’

De meeste sjaals van BUF worden gemaakt van modal. ‘We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken bij de productie van onze sjaals. Modal wordt gemaakt van een natuurlijke houtvezel die heerlijk zacht aanvoelt. Bovendien bedrukken we de sjaals op een digitale manier, wat ervoor zorgt dat we minder verf hoeven te gebruiken en chemisch afval zo wordt beperkt’, aldus Mirjam.

Hoewel Amsterdam dé grote inspiratiebron vormde voor het duo, hopen ze uiteindelijk de wereld te veroveren én in kaart te brengen. ‘Want over welke stad valt geen verhaal te vertellen?!’

Barentsz Urban Fabric

Haarlemmer Houttuinen 23, Amsterdam, Nederland
06 48 49 36 31

Products

Meet the makers