Amsterdams Goed – Eco-recycle-fairtrade-locally made

Amsterdams Goed

Dat er in de wereld van mode en textiel ontzettend veel mis is, dat weten we inmiddels heel goed. Denk aan de vervuiling op grote schaal en de slechte werkomstandigheden veroorzaakt door fast fashion. Maar er is ook nog een ander aspect. Goedkope kleding (vaak simpel gemaakt om zo economisch mogelijk te produceren) heeft er aan bijgedragen dat wij kleding anders zijn gaan waarderen dan zo’n 30 a 40 jaar geleden. Dat is ontzettend jammer want textiel in de vorm van kleding is zoveel meer. Textiel biedt ons noodzakelijke bescherming, maar je kunt je er ook mee onderscheiden. Textiel is verbonden met cultuur, decoratie en uiting van persoonlijke expressie. Kleding vertelt iets over wie wij zijn en waar we vandaan komen. Na ruime werkervaring in de sportindustrie als zelfstandig ontwerpster van sportkleding, schoenen en accessoires, is Mona Konings in 2018 gestart met Amsterdams Goed als tegengeluid op fast fashion. Het kan beter en socialer en bij voorkeur lokaal.

Uniek en tijdloos

Amsterdams Goed volgt een eerlijke en duurzame route voor het maken van kleding en accessoires voor vrouwen, mannen en kinderen. Bedoeld voor wie bewust wil kopen en hiermee een verandering in gang wil zetten. Wanneer je bij Amsterdams Goed een kledingstuk of accessoire bestelt, kies je voor een uniek, tijdloos product dat lokaal en op aanvraag speciaal voor jou wordt gemaakt in Amsterdam. Onder goede omstandigheden en voor een eerlijke prijs. Geen voorraad, uitverkoop of verspilling. Er is een samenwerking met zeer ervaren, lokale patroonmakers, label- en accessoiresleveranciers, en naaiatelier MADE HERE. Deze werknemers hebben veel kennis en beheersing van het vak en hebben een enorme staat van dienst in hun land van herkomst opgebouwd. Deze samenwerkingsverbanden leveren werkgelegenheid en kennisontwikkeling op in dit vakgebied in de regio.

Comfortabel

De producten van Amsterdams Goed zijn tijdloos en comfortabel. Ze streven ernaar zo min mogelijk schade aan te brengen aan mens, dier en milieu. Omdat elk product afzonderlijk en ambachtelijk wordt gemaakt (niet in een grote oplage) is geen enkel artikel exact hetzelfde. Lokale productie en lokale verkoop betekent zo min mogelijk transport. Restmateriaal wordt verwerkt en teruggebracht tot zero waste. Amsterdams Goed maakt gebruik van zorgvuldig geselecteerde materialen. Hoogwaardige nieuwe materialen als eco-katoen voorzien van GOTS keurmerk, Tencel en meer. Onbedrukt en bedrukt met unieke prints uit eigen studio. De prints worden digitaal bedrukt. Deze techniek is heel duurzaam want dit kan in kleine hoeveelheden worden aangemaakt. De inkt die hiervoor wordt gebruikt draagt eveneens het GOTS keurmerk. Maar er wordt ook gebruik gemaakt van hergebruikte stoffen zoals denim verkregen uit de regio Amsterdam en nieuwe weefsels gemaakt van gerecycled garen verkregen uit textieloverschotten. Geselecteerd, gecombineerd en verwerkt tot een nieuw product. Amsterdam Goed is voorstander van:

  • Hergebruik
  • Reparatie
  • Recyclen
  • Eerlijke handel
  • Lokale productie
  • Transparantie

Nieuwe fase

Kleding lokaal maken biedt voordelen. Er bestaan op dit moment nieuwe technische (kleinschalige) mogelijkheden die verweven kunnen worden met ambachtelijke werkwijzen. Er is veel kennis. Dat gaat een interessant nieuw beeld opleveren. Ook nieuwe lokale samenwerkingsverbanden van bedrijven uit verschillende disciplines kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de terugkeer van oorspronkelijker en unieke waarden voor kleding zoals die bestonden in een tijdperk voordat er massaal werd geïmporteerd uit lagelonenlanden. Het is tijd voor een nieuwe fase waarin kleding weer de waardering van ons (als consument) krijgt die het verdient.

Amsterdams Goed

Middenweg 148, 1097 BV Amsterdam, Nederland
020 6922 366

Products

Meet the makers