Amsterdam Made partner: Drukkerij de Bij

Met behulp van onze partners kunnen wij meer impact maken. Amsterdam Made partners zijn bedrijven met een gelijke visie, die onze makers kunnen ondersteunen. Graag stellen wij onze partner Drukkerij de Bij aan je voor; een duurzame drukkerij in Amsterdam waar in eigen huis geproduceerd wordt. Wij spraken Norbert van Schie, directeur van de Bij, over wat de drukkerij zo duurzaam maakt en hoe zij de makers van Amsterdam Made kunnen helpen.

Drukkerij de Bij en duurzaamheid; vertel!
“Wij gaan voor minimale milieu-impact bij alles wat we doen; in het drukproces én in de bedrijfsvoering. Al onze producties zijn custom made en worden geproduceerd op FSC-papier, gerecycled papier of papier van alternatieve grondstoffen zoals stro en bermgras, TreeFree. Dit zegt echter nog niets over de huishouding van een bedrijf. Wij hebben de afgelopen veertien jaar veel besparende stappen genomen, zoals vluchtige middelen verbannen, reductie van chemie en veel energiebesparende maatregelen genomen. Onze CO2 uitstoot is sinds 2009 bijna gehalveerd.”

Dat is mooi! Kun je daar nog wat meer over vertellen?
“Wij zijn in 2008 begonnen met het verduurzamen van de drukkerij. Vaak wordt bij investeringen gekeken naar de goedkoopste oplossing qua aanschaf. Dit lijkt op korte termijn handig, maar is het op lange termijn vaak niet. Wij hebben het omgedraaid: de hoogte van de investering is minder relevant. Wij zijn op zoek gegaan naar kostenbesparing voor de lange termijn, denk aan acht jaar of langer. Wanneer je het op deze manier bekijkt, heb ik ondervonden dat het altijd ten gunste is van het milieu.

We hebben onze energiehuishouding verduurzaamd met behulp van eigen zonnepanelen en een warmtepomp. Ook zijn we andere machines gaan gebruiken die minder stroomverbruik hebben. Daar bovenop zijn we de wasmiddelen gaan vervangen door plantaardige middelen en hebben we andere toevoegingen en vluchtige middelen verwijderd, waardoor je geen mechanische afvoer nodig hebt en wat daarnaast ook beter is voor de gezondheid van onze medewerkers.”

Bekijk hier nog meer stappen die Drukkerij de Bij zette voor verduurzaming.

Los van het duurzame aspect; waarom zijn jullie verder een goede drukkerij voor de makers van Amsterdam Made?
“Als je precies weet wat je wilt, kun je bij elke drukkerij terecht. Maar wat ik merk wanneer klanten langskomen, is dat ze missen dat een drukkerij meedenkt of doordenkt. Dat vind ik het leukste om te doen. Nieuwsgierig zijn; wat maakt iemand? Wie zijn de klanten? Wij kunnen daarin helemaal begeleiden en helpen om passend drukwerk te maken dat het product van de maker ondersteunt. Vaak komt in onze inspiratiekamer een idee tot wasdom. We kunnen verschillende soorten materialen laten zien, welke uitstraling dat geeft en wat het effect is op de ontvanger van het drukwerk. Ik vind het leuk om mee te denken, het product beter of mooier te maken. Maar ook als het nodig is het product te downsizen zodat het wel betaalbaar blijft, zonder zijn waarde te verliezen.”

Kun je hier een voorbeeld van geven?
“Een van onze relaties wilde duurzame verpakkingen hebben om zepen in te verpakken. Het moest onderscheidend zijn en het moest duidelijk zichtbaar zijn dat het om een duurzame productie gaat. Dus geen recycle-symbool dat moet vertellen dat het duurzaam karton, is maar je moest het onbewust in één keer kunnen zien. We hebben meerdere dummy’s gemaakt op verschillende papiersoorten. Uiteindelijk is er gekozen voor TreeFree karton; geheel boomvrij materiaal gemaakt van stro en bermgras.”

Waar ben jij het meest trots op binnen jouw bedrijf?
“Dat we gezien worden als koploper in de branche op duurzaamheidsgebied. De afgelopen jaren, zeker in de beginfase, hebben we meerdere prijzen gewonnen, waaronder de DAMprijs voor de meest duurzame ondernemer in Amsterdam. Ook hebben we een prijs gewonnen voor de meest duurzame drukkerij van Europa.”

Tips van Van Schie:

  • Zoek naar de juiste balans tussen materiaal drukken en digitaal versturen. Veel mensen denken dat drukwerk milieuvervuilend is en dat je beter alles digitaal kan doen. Maar al die data staat weer op een energieslurpend datacenter. Zoek je efficiëntie, dan kun je beter digitaliseren, zoals bij instructies. Maar wil je een belevenis creëren bij jouw product, dan kun je het beste voor mooi passend drukwerk gaan.
  • Kom een keer langs op de drukkerij! Norbert vindt het leuk om zijn kennis met je te delen en is nieuwsgierig naar wat je maakt. Hij geeft graag (duurzame) tips en stelt de juiste vragen. “Een goed gesprek levert ook altijd verbreding van ons netwerk op en wie weet wat dat ons brengt.”

Wil je meer weten over Drukkerij de Bij of contact opnemen? Ga naar de website.

Gerelateerd