Kostenloos hetzelfde traject als succesbedrijf Dopper volgen?

Ondernemen in het buitenland is een droom van veel Nederlandse bedrijven. Naam maken op een grotere, internationale markt kan voor een merk de doorbraak betekenen waar het al zo lang op heeft gewacht. Een goede strategie, een ervaren contactpersoon en een stevig netwerk kunnen helpen zo’n droom te verwezenlijken. Ilse Vonk van social enterprise Dopper vond in het Starters International Business-traject (SIB) de ideale hulpdienst. De Nederlandse Export Combinatie (NEC) voert dit coaching traject voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) al jaren uit. RVO subsidieert dit traject voor exporteurs. We spreken Ilse over haar ervaringen en de huidige stand van zaken.

Verbeteren en veroveren

“Verbeter de wereld, begin bij jezelf”, is een uitspraak die door Dopper op alle fronten omarmd wordt. Ilse: ‘De wereld beetje bij beetje een stukje beter maken, daar draait het ons om. We doen dat door de verkoop van de Dopper, maar ook door middel van educatie. We zijn een social enterprise, ontstaan om een huidig probleem op te lossen. We willen eerlijk en transparant ondernemen en streven naar een circulaire economie.’

Waarheen, waarvoor

De eerste poging om de hele wereld te veroveren pakte nog niet naar behoren uit. Mede daarom pakte Dopper de kans om deel te nemen aan het door de NEC ondersteunde SIB-traject met beide handen aan. ‘We wilden onze grenzeloze ambitie omzetten in een strategisch plan en we wisten dat het SIB-traject uitkomst kon bieden. Joost van Dam – onze coach – kon vanwege zijn ervaring en netwerk deuren voor ons openen die anders gesloten zouden blijven.’ De eerste stap in het traject was een grove scan van de exportmogelijkheden. ‘Ik heb veel vragen van Joost beantwoord zoals: “Waarom Duitsland? Waarom Amerika? Heb je daar de mankracht voor? Is er genoeg productie?” Joost vroeg kortom: “Wat wil je en waar wil je heen?” Het was een zeer pragmatische inventarisatie. Aspecten waar wij voorheen nog niet aan hadden gedacht, of personen waar we nog geen contact mee hadden, werden door Joost naar voren geschoven.

Dopper

Geen ondoorgrondelijke boekwerken of rapporten, maar juist praktische tools. Hij regelde de contacten met ambassades en stelde ons voor aan de verkoopkanalen. Actie is wat we wilden en actie is wat we kregen.’ Tijdens de sessies werden Ilse en haar team aan het werk gezet, maar ook daarbuiten zorgde Joost voor genoeg input. ‘Na elke sessie kregen we van Joost een actielijst, of een aantal nieuwe telefoonnummers. Mijn collega’s hebben op deze manier ingangen kunnen vinden bij zowel de Duitse als de Belgische Ambassade. We zijn nog steeds bezig sommige tips van Joost op te volgen.’ Heel mooi is ook dat dit aan dit door RVO aangeboden traject geen kosten verbonden zijn.

Glazen bol

Hoewel het traject voor Dopper inmiddels af is gerond, zijn de ontwikkelingen rondom export nog in volle gang. ‘We hebben afspraken met verschillende ambassades en in Amerika. Ook hebben we onlangs een interessant export-event bezocht. Door Joost worden we ook nog steeds voor allerlei interessante beurzen uitgenodigd. Joost is groot fan van Dopper en doet zich op eigen initiatief voor als ambassadeur van het merk. Onwijs tof van hem natuurlijk. De NEC is dus erg betrokken en bovendien altijd bereikbaar voor een gesprek of een vraag en dat waarderen wij enorm.’ Als Ilse een voorspelling moet doen over hoe het Dopper in de toekomst vergaat, is ze zeer positief. Mijn gevoel zegt dat we volgend jaar in België en in Duitsland gaan knallen. We hebben de eerste campagnes gedaan en de reacties waren heel positief, dus ik heb er heel veel vertrouwen in dat daar op korte termijn wat gaat gebeuren!’

Wil jij hetzelfde SIB-traject als Dopper volgen bij NEC? Makers van Amsterdam Made kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomst voor ondernemen over de grens op maandag 5 november. 

Ja ik heb interesse!