Hoe circulair is makend Amsterdam?

Vijf Amsterdam Made-makers onderzochten waar hun kansen liggen via een circulaire scan van de gemeente.

De meeste bedrijven weten ongeveer wat hun energieverbruik is en welke duurzame maatregelen ze kunnen nemen om deze te verminderen. Niet zoveel bedrijven weten hoe ze ook hun producten kunnen verduurzamen. Met een circulaire scan komt daar snel verandering in. 

Welke milieu-impact heeft mijn product? In hoeverre is het al circulair? Hoe vervuilend is het transport dat mijn bedrijf gebruikt? Welke circulaire strategie biedt economische kansen? Welk verpakkingsmateriaal is het duurzaamst voor mijn product? Belangrijke vragen die duurzame ondernemers zichzelf stellen, maar niet zo makkelijk antwoord op weten of krijgen. Tot nu dan, want Gemeente Amsterdam is een proef gestart waarin het bedrijven aanspoort om via een circulaire scan hun producten te verduurzamen. Samen met het bedrijf IDEAL&CO biedt de gemeente een circulaire scan aan waarmee bedrijven inzicht kunnen krijgen in de circulariteit en klimaatimpact van hun product. Zijn ze op de goede weg? Waar liggen kansen voor circulaire winst? Vijf Amsterdam Made-bedrijven gingen aan de slag met de scan.

Potverdorie! – Jam en chutney van overtollig fruit en groente

Potverdorie! Wat zonde dat er zoveel groente en fruit wordt vernietigd, simpelweg omdat het te lelijk is. Dat is wat Charlotte Heine dacht toen ze in 2015 haar bedrijf oprichtte. Inmiddels vult ze dagelijks vele potjes met chutney en jam, gemaakt van 100% Nederlands fruit dat anders in de afvalbak terecht zou komen. Hoe circulair is haar manier van werken? Potverdorie! is goed van smaak, goed voor de teler en de consument én goed voor de aarde. Maar het kan altijd beter. Uit de circulaire scan bleek dat (gerecycled) glas de beste verpakking is voor Potverdorie en dat de etiketten duurzamer én daarbij goedkoper kunnen.

Makers Unite – Brengt Amsterdammers en nieuwkomers samen

Connecting makers, uniting people; dat is wat het creatieve agentschap Makers Unite doet. Een bedrijf met een grote sociale missie die ze verwezenlijken door het creatieve talent van nieuwkomers tot uiting te brengen. Onderdeel van Makers Unite is hun reddingsvestcollectie, een lijn accessoires gemaakt van gebruikte reddingsvesten. Hoe circulair zijn de producten van Makers Unite? “We willen transparant zijn over welk circulariteitsniveau onze producten hebben en hoeveel impact ze hebben op het milieu. Circulariteit en impactberekeningen zijn niet zo eenvoudig als het lijkt. De circulaire scan heeft ons veel eye-openers opgeleverd; we gaan onder andere wijzigingen in materialen aanbrengen.”

The Knitwit Stable – From goat to garment

Kan een wollen trui anno 2021 nog gemaakt worden van Nederlandse wol? The Knitwit Stable doet het; van geit tot garen. Ze breien alles zelf, enkel op aanvraag. Ieder item is daardoor uniek en voorraden zijn er niet. The Knitwit Stable omschrijft zichzelf als ‘geheel duurzaam en transparant’. Is dat ook zo? Wol is van nature een hernieuwbaar materiaal en daarmee dus al vijftig procent circulair. Qua grondstof gaat het dus goed. De productie in Nederland draait daarnaast zeer efficiënt en op groene stroom die op het bedrijf wordt opgewekt. Wat nog wel veel impact heeft op de voetafdruk van The Knitwit Stable is het transport naar Italië.

Vinx Hollands Glorie – Meer dan alleen een sieraad

In hun atelier op IJburg maken Ingeborg Vink en Fernando Guerra sinds 2006 sieraden. Hun collectie, die onder de naam Vinx Hollands Glorie wordt verkocht, is een ode aan het verleden. Vooral de Gouden Eeuw vormde een grote inspiratiebron. Maar hoe zit het met de toekomst? Zijn de sieraden van Vinx Hollands Glorie circulair en daarmee toekomstbestendig? Door de scan heeft Vinx achterhaald dat de metalen die Ingeborg en Fernando toepassen al voor 100% gerecycled zijn.

Harvey-Evans – Handgemaakte brilmonturen

Na zijn sporen ruim verdiend te hebben in het opticienvak, besluit Pieter Germeraad het roer om te gooien. In plaats van ze te verkopen, maakt hij ze; brilmonturen volgens de ontwerpfilosofie cradle to cradle. Oftewel: elke grondstof en elk materiaal van het product moet weer kunnen worden hergebruikt. Een mooi streven. Lukt dat Harvey-Evans ook? Voor een groot deel wel, onder andere met een montuur van gerecycled kunststof en door hernieuwbare grondstoffen te gebruiken. Door de uitkomsten van de scan doet Germeraad nu actief onderzoek naar de mogelijkheden om ook het kunststofglas circulair te maken.

Op basis van deze pilot start Gemeente Amsterdam met een nieuwe ronde circulaire scans voor MKB maakbedrijven.

Klik hier voor meer informatie over de Circulaire Scan.