Dag van de Arbeid: zo veel werk gaat er zitten in alledaagse producten

Het is vandaag de Dag van de Arbeid. En als er een groep is die keihard werkt, dan zijn het de Amsterdamse makers wel. We laten je vandaag zien hoeveel werk er gaat zitten in drie alledaagse producten: een brilmontuur, een chocoladereep en een houten schaal. En we kunnen je verklappen, dat is een stuk meer dan je waarschijnlijk had gedacht.

Wist je dat… een brilmontuur vervaardigen tachtig tot honderdtwintig handelingen kost?

Frame Holland is de laatst overgebleven brillenfabriek van Nederland. Zij weten als geen ander hoeveel werk er in één bril gaat zitten:

De totstandkoming van een brilmontuur is een bijzonder proces. Voordat de bril op de neus van de klant belandt, gaan er zo’n tachtig tot honderdtwintig handelingen aan vooraf. Hoewel een deel van het maakproces door machines is overgenomen, komt er nog altijd veel handwerk bij kijken. De monturen worden vervaardigd uit bioacetaat – een kunststof gemaakt van katoen en houtpulp – van Mazzucchelli uit Italië. Het acetaat komt in grote platen binnen die vervolgens in kleinere ‘plakjes’ worden gesneden. Uit die plakjes wordt de basis van het montuur gefreesd. Dit basismontuur legt vervolgens een hele route door de fabriek af, van het plaatsen van de scharnieren voor de pootjes tot het polijsten zodat de bril een mooie glans krijgt. (lees meer)

Wist je dat… een deel van de cacaobonen van Chocolatemakers met een zeilschip naar Nederland wordt gehaald?

Een reep chocola. Wie geniet er niet zo nu en dan van. Helaas zijn er nog altijd veel misstanden in de cacao-industrie, waardoor die chocolade niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk een bittere nasmaak kan hebben. Bij de Chocolatemakers gooien ze het over een andere boeg. Zij zetten zich in voor een beter bestaan voor cacaoboeren.

Chocolatemakers koopt de cacaobonen in bij boeren die samenwerken met kleine coöperaties door wie onder andere het transport en de certificering van de bonen wordt geregeld: ‘Het is belangrijk dat deze coöperaties op een transparante manier werken – zo kunnen we corruptie omzeilen en worden de boeren niet de dupe van een slecht functionerend systeem’ aldus Enver. ‘Vrijwel alle chocolademerken in Nederland kopen hun chocolade in bij de grote coöperaties waar corruptie hoogtij kan vieren – óók de fairtrademerken. Bovendien belandt de premie die wordt betaald voor het fairtradelabel slechts voor een minuscuul deel in de zak van de boer. De rest van deze premie wordt door de coöperaties uitgegeven aan praktische – en minder praktische – zaken.’

Bovendien halen de Chocolatemakers een deel van hun cacaobonen naar Nederland met hun eigen schip:

Het tweede product van de Chocolatemakers is de Tres Hombres Bar, gemaakt van Trinitario cacaobonen die per zeilschip uit de Dominicaanse Republiek worden gehaald. Bij aankomst van het prachtige schip in Amsterdam, nodigen ze ieder jaar vrijwilligers uit om de zakken bonen naar hun fabriek in Noord te dragen. Volledig CO2 neutraal dus! (lees meer)

chocolatemakers

Wist je dat… de productie van een Blaauwhout schaal tot twee jaar (!) duurt?

Als je in de schappen van de IKEA kijkt, lijkt het alsof houten schalen binnen no-time geproduceerd kunnen worden. Rik van Blaauwhout gaat anders te werk:

Eerst maakt Rik van gezaagde stukken boom ruwe schalen. “De houtkrullen vliegen mij om de oren terwijl de schaal voor mijn neus ontstaat. Vervolgens laat ik het één tot twee jaar drogen voordat ik het verwerk tot zijn uiteindelijke vorm.” Tijdens dit natuurlijke droogproces vervormt elke schaal op zijn eigen manier. Terug op de draaibank laat Rik met veel aandacht de unieke vorm van elke schaal uitkomen. (lees meer)

Blaauw Hout

Met deze drie voorbeelden hopen we je te laten zien dat er vaak veel meer werk in een product gaat zitten dan dat je op het eerste gezicht denkt. Kijk ook gerust eens bij onze andere makers, bedrijven die stuk voor stuk dagelijks hard werken om de wereld een stukje mooier te maken!