Door deze initiatieven wordt Amsterdam steeds groener

Als er ergens groen te winnen is in de stad, dan is het wel op de daken. Lange tijd waren het enorme, loze oppervlaktes, maar steeds vaker wordt de Amsterdamse bekapping bedekt met mos, gras of zelfs met hele tuinen. Volgens de Dakdokters, specialisten in het vergroenen van daken, zorgt een groen dak voor:

  • Een langere levensduur van het dak
  • Een lagere temperatuur in het gebouw
  • Sponseffect bij zware regenval
  • Filtering van fijnstof
  • Een hoger rendement van zonnepanelen
  • Voedselproductie
  • Vermindering van urban heat (de stad is gemiddeld vijf graden warmer)
  • Biodiversiteit
  • Geluidsdemping

Klinkt de meesten als muziek in de oren en dus investeren veel dakeigenaren in een groene kap.

Stadslandbouw

Al een aantal jaar is de stadslandbouw volop in ontwikkeling. We beginnen ons steeds meer te realiseren dat de gepolijste appels en paprika’s in de supermarkt niet zo perfect zijn als ze eruit zien. Ze moeten doorgaans flink wat kilometers afleggen voor ze in de schappen liggen en dat is om meerdere redenen verre van ideaal. In en rondom Amsterdam zijn er een aantal initiatieven waardoor het mogelijk is om je vitaminen lokaal in huis te halen. Mooie voorbeelden, die tevens bij Amsterdam Made zijn aangesloten, zijn Dikhoeve in Ransdorp en Boerderij Bijlsma in Haarlemmermeer.

schapen boerderij dikhoeve

Plantenshops

Ook je eigen huis kun je tegenwoordig beter van groen voorzien. Naast de grote tuincentra buiten de stad zijn er initiatieven ín de stad waar je jouw portie planten kunt scoren. Door winkels als Wildernis, Moomba en Balkonie voorzie je jouw huis, balkon of tuin van wat leven.

Festivals

De reguliere muziekfestivals kennen we allemaal. Maar wist je dat er ook festivals zijn die volledig in het teken staan van de natuur? Zo vindt ieder voorjaar het Spring Snow Festival plaats, ter ere van de in bloesem staande Iepen, het Cherry Blossom Festival zet twee weken lang de Japanse kers in het zonnetje om het begin van de lente te vieren en dan is er natuurlijk nog het Tulp Festival, waar tulpen de hoofdrol spelen.

Springsnow Amsterdam

Postzegelparken

Het fenomeen postzegelpark is verre van nieuw, maar daardoor niet minder noemenswaardig. “Een postzegelpark is een klein, aantrekkelijk onderdeel van de openbare ruimte in de buurt of wijk. Zo’n parkje kan verschillende vormen aannemen. Zo zijn er postzegelparken met moestuintjes, maar ook met een squashveld of openluchtbioscoop. Een ding hebben ze allemaal gemeen: het zijn plekken die uitnodigen om te verblijven, elkaar te ontmoeten en samen activiteiten te ondernemen. Het initiatief is in 2010 opgezet door de Stichting Postzegelparken. Inmiddels zijn er in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost enkele postzegelparken aangelegd.” Zo lezen we op de Groene Stad. Anders dan grote parken als het Vondelpark en het Westerpark, zijn de omringende bewoners verantwoordelijk voor het onderhoud van de groenvoorziening. Dit zorgt er niet alleen voor dat de buurt er gezellig uit blijft zien; het is ook goed voor het contact van de buren onderling.

Bedrijfsgroen

Tot slot duiken ook steeds meer bedrijven in het groen. Veel onderzoeken wijzen uit dat een groene werkplek bijdraagt aan productiviteit, en wie wil dat nu niet. Mooie voorbeelden zijn Zoku en Circl die niet alleen op de letterlijke manier groen toevoegen aan hun werkruimtes, maar ook op het gebied van duurzaamheid hun steentje bijdragen.

Heb jij nog leuke tips of initiatieven? Laat het ons weten via redactie@amsterdammade.org!