Voorstelrondje: Veld Tulpenwodka, Vasili, Karigar, Field of Hope, Unrecorded, Kaftwerk, Mirjam Nuver, Walter Wallet & Zeepziederij Borssenburg

Bij Amsterdam Made voelen we ons regelmatig geluksvogels: iedere maand ontmoeten we de tofste nieuwe makers die zich bij het netwerk aansluiten. En wij zijn de beroerdste niet; dat geluk delen we graag! Vanaf nu maak je iedere maand kennis met de nieuwe makers. We trappen af met een flinke lijst, maar liefst negen makers sloten zich de afgelopen tijd aan bij Amsterdam Made. Tijd voor een voorstelrondje!

Veld Tulpenwodka

Even logisch als wonderbaarlijk. Zo omschrijven Wouter Vos en Marcel Vosse de ontdekkingstocht naar hun tulpenwodka. De makers waren al langer bezig met gestookte experimenten en de zetmeelrijke tulpenbol komt dan haast vanzelf in beeld. Maar toen ze het daadwerkelijk gingen proberen met de bol, en het eerste resultaat uit de ketel stroomde, hadden ze niet gedacht dat ze zo’n bijzondere smaak hadden aangeboord. Lees hier meer over Veld Tulpenwodka.

Vasili

Het in Amsterdam gelegen designstudio Vasili Lights is in 2015 opgericht door Vasili Popov en Lidiya Koloyarskaya. Zij beheren Vasili Lights parallel aan hun architectuurbureau, waarvoor ze onder ander gebouwen hebben ontwikkeld voor Stichting Aap, een stichting die exotische dieren opvangt in Nederland en Spanje. Omdat zij af en toe pauze willen nemen van het grotere werk, vestigen ze bij Vasili Lights hun aandacht op het ontwerpen en maken van kleinere objecten. De verlichting die zij nu in hun studio ontwikkelen vloeit voort uit hun eerdere interieur ontwerp projecten. Lees hier meer over Vasili.

Karigar

Jolijn Fiddelaars, Sindhu Holla en Kanak Hirani Nautiyal zijn de drijvende krachten achter modemerk KARIGAR. De dames geloven dat passie voor mode en liefde voor mensen hand in hand gaan. Ze houden van tijdloze, duurzame stukken, gemaakt van 100% natuurlijke materialen met slim design en traditionele handwerktechnieken. Hun geheime ingrediënt? Precies de juiste hoeveelheid menselijke imperfectie. Lees hier meer over Karigar.

Field of Hope

Field of Hope is de liefdevolle samenwerking tussen Danielle Kortekaas en Hariatie Eleveld, beiden met een uitgebreide ervaring in communicatie, brandbuilding, (interieur)styling en mode. Danielle heeft jarenlang als styliste voor modebladen gewerkt en runt een eigen interieur(styling)label. Hariatie heeft verschillende kledingmerken succesvol in de Benelux geïntroduceerd en is bij meerdere bedrijven verantwoordelijk geweest voor de opzet en uitbouw van commerciële activiteiten. Lees hier meer over Field of Hope.

Unrecorded

Een voorliefde voor goed design en de drive om de kledingindustrie te veranderen, bracht Jolle van der Mast en Daniel Archutowski per toeval bij elkaar, zes weken later was Unrecorded geboren. Hoge kwaliteit, organic basics zijn het handelsmerk van dit Amsterdamse label en door te werken met het ‘direct-to-consumer’ business model zijn de prijzen van Unrecorded meer dan de helft goedkoper dan die van vergelijkbare kwaliteitskleding. “Wij geloven dat mensen best een positieve impact kunnen hebben zonder concessies te hoeven doen op stijl, kwaliteit of prijs,” aldus Jolle. Lees hier meer over Unrecorded.

Kaftwerk

Toen ik klein was waren de verhalen van De Vijf mijn lievelingsboeken (althans, voordat Harry Potter de troon beklom). Met elke verjaardag en kerst kreeg ik één van de boeken van Enid Blyton cadeau, die ik vervolgens zo vaak las dat de bladzijdes eruit vielen. Op bezoek bij de werkplaats van Kaftwerk kreeg ik plots het boek De Vijf en het Geheim van de Zigeuner in mijn handen geworpen en dacht ik terug naar de dagen dat ik met het boek op schoot de dag doorbracht. Het eerste hoofdstuk van het boek was nog netjes bewaard, gevolgd door blanco pagina’s voor een eigen verhaal. Zo krijgen oude boeken door Kaftwerk een nieuwe bestemming als notitieboekjes, nog inclusief nostalgie. Lees hier meer over Kaftwerk.

Mirjam Nuver

Met een hoedenmodiste als moeder komt Mirjam Nuver al op jonge leeftijd in aanraking met de kunst van het hoedenmaken. Tijdens haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten (Academie Minerva 1985) is Nuver aangetrokken tot mode en vormgeving en werkt ze parttime in de hoedenwinkel van haar moeder. Als vanzelf kiest ze voor haar afstudeerproject een campagne voor het dragen van de hoed. Later zal blijken dat dit de eerste stappen zijn in haar loopbaan als hoedenontwerpster. Na een postacademische opleiding modevormgeving en strategie besluit zij zich volledig toe te spitsen op het ontwerpen en maken van hoeden. Lees hier meer over Mirjam Nuver.

Walter Wallet

Walter is in 2016 begonnen met het op de markt brengen van een bijzondere portemonnee, de Walter Wallet: zeven passen die met één simpele handbeweging omhoog komen en daarna trapsgewijs omlaag vallen. De manier waarop de kaarten worden gelanceerd is wereldwijd gepatenteerd (het zogenaamde “stack and slide” systeem). Het eerste model was van kunststof, en een half jaar later kwam de aluminium versie op de markt. De Walter Wallet is op dit moment ontzettend populair, met name bij de doelgroep mannen tussen de 25 en 35 jaar. Lees hier meer over Walter Wallet.

Zeepziederij Borssenburg

Toen zij zich werkelijk lam was geschrokken van wat de grote zeepfabrikanten in hun zeep durven te stoppen, was er voor Em reden genoeg om, goed geaard op de plek waar eeuwenlang Zeepziederij Borssenburg had gestaan, te beginnen met het maken van haar eigen biologische zeep. Daar bleef het niet bij, want al snel maakte zij ook haar eigen crème, lippenbalsem, haarzeep en scrubzepen. Lees hier meer over Zeepziederij Borssenburg.