Een circulaire markt? In Oud-West vind je er een!

In Amsterdam zijn tal van markten te vinden. Van dagelijkse markten als de Albert Cuyp en de Dappermarkt tot wekelijkse als de Noordermarkt en Lindengrachtmarkt. Maar de bijzonderste? Dat is wat ons betreft de Ten Katemarkt, die tegenwoordig ook wel door het leven gaat als Cirkelmarkt. Vandaag vertellen we je er meer over.

Wat is de Cirkelmarkt?

Cirkelmarkt is een experiment waarin circulaire mogelijkheden worden onderzocht voor de Ten Katemarkt in Amsterdam Oud-West. Door middel van het introduceren van nieuwe producten en of diensten gebaseerd op circulaire principes wordt geprobeerd de relevantie, aantrekkelijkheid, en economie van de markt te versterken. Arnold Faber, adviseur van de Gemeente Amsterdam, vertelt: “Afval is een groot probleem op markten. Daardoor kwamen we op het idee om afval te zien als iets wat je kunt hergebruiken. We zijn op zoek gegaan naar ondernemers op de markt die willen meewerken aan het circulair maken van de markt.”

cirkelmarkt

Hoe maak je een markt circulair?

Hoe dat circulair maken van de markt gebeurt? Onder andere door het scheiden van afval. Thomas Termijtelen van de sociale werkplaats Recycle ziet dat het mes aan twee kanten snijdt. “We zamelen karton in. We zamelen koffie in. Hierdoor creëren we werkgelegenheid, maar blijft ook de buurt leefbaar. Het afval wordt opgehaald met een karretje; daardoor is er minder verkeer en is het ook minder druk.” Ook Martin Kelch, beheerder van het inzameleiland op de Ten Katemarkt, ziet grote voordelen. “Eerst werd het afval op één hoop gegooid. Nu wordt alles gescheiden, van karton tot plastic en sinaasappelschillen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de afvalkosten teruggedrongen zijn van € 180 naar € 120.” Kelch hoopt dat het project verder uitgebreid wordt, zodat ook winkeliers, De Hallen en de buurt kunnen deelnemen.

Wat ziet de consument?

Aan de ‘achterkant’ van de markt gebeurt er dus ontzettend veel op het gebied van circulariteit. Maar wat ziet de consument? Bij verschillende kramen kun je terecht voor circulaire boodschappen. Zo kun je bij Bakkerij Straathof brood met bostel kopen, een restproduct van het bierbrouwproces en verkoopt Chouffie Potverdorie!: jam, stroop en chutney geproduceerd van restafval.

Amsterdam Made

Ook Amsterdam Made draagt haar steentje bij aan de Cirkelmarkt, aangezien we kantoor houden in De Hallen, dat grenst aan de Ten Katemarkt. Wij stimuleren onze makers circulairder te produceren door onder andere grondstoffen van de markt aan te bieden. Daarnaast organiseren we kennisavonden voor makers die stappen willen zetten in de richting van een duurzame, circulaire productie.

Meer weten over Cirkelmarkt? Neem een kijkje op de website en bekijk onderstaand filmpje!