Chocolatemakers, Dikhoeve en meer krijgen Amsterdam Made keurmerk!

Deze makers hebben het Amsterdam Made keurmerk gekregen voor hun kwalitatief hoogwaardige producten die lokaal en duurzaam zijn gemaakt. Hier lees je een klein beetje meer over deze bijzondere makers, en kijk voor nog meer leuke verhalen op hun pagina!

Chocolatemakers
Van de keurmerkontvangers is Chocolatemakers waarschijnlijk het bekendst. Hun chocoladerepen koop je al bij meer dan honderdvijftig winkels in Nederland – en dat is niet voor niets. In hun fabriek in Amsterdam-Noord maken ze chocolade van cacaobonen uit Congo, de Dominicaanse Republiek en Peru, die ieder een unieke smaak geven aan de repen. Deze smaak komt uitstekend naar voren doordat Chocolatemakers geen gebruik maakt van toevoegingen zoals noten of fruit. Simpel, maar effectief. Naast het maken van heerlijke chocolade vervult Chocolatemakers ook een sociale rol. Ze werken samen met kleine coöperaties en voorzien de boeren van een eerlijk inkomen. Hierdoor vallen de boeren niet terug op werk dat hun leefomgeving aantast.

Dikhoeve
De kans bestaat dat je de naam Dikhoeve niet kent. Toch maakt deze boerderij in Ransdorp al sinds 1740 ambachtelijke yoghurt en kaas. De biologische kazen hebben een vast plekje op menig kaasplankje in de (Amsterdamse) horeca, zoals bij De Kas en Librije, en vliegen bij kaasspeciaalzaken zoals Fromagerie Kef en De Kaaskamer over de toonbank. Dikhoeve heeft een mooie relatie met Brouwerij ’t IJ, waar ze het bierbostel (een eiwit- en energierijk restproduct) afnemen om de schapen mee te voeren. De schapen krijgen voedzaam eten, de brouwerij hoeft niets te verspillen en bierliefhebbers kunnen naast een Natte genieten van heerlijke witschimmelkaas.

De Amsterdamsche Zeepfabriek
In hun zeepatelier in Amsterdam-Oost maakt De Amsterdamsche Zeepfabriek eerlijke, ambachtelijke zepen. Eigenaresse Toetsie Zwitserlood voorziet Amsterdammers hiermee niet alleen van een mooi product voor in de keuken of badkamer; ze biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek. Dit alles doen ze zonder het milieu tot last te zijn: bijna alle ingrediënten zijn biologisch, er wordt geen palmolie gebruikt en de zepen worden in gerecycled papier verpakt.

Eau d’Amsterdam
Elke wereldstad heeft z’n eigen boom. Parijs heeft platanen, Berlijn lindebomen en Amsterdam heeft de iep. Al vierhonderd jaar kleuren maar liefst 75.000 exemplaren de grachten groen. Vooral in de lente levert dat een prachtig gezicht op als de blaadjes naar beneden komen, de zogenaamde lentesneeuw. Gegrepen door de schoonheid hiervan bracht kunstenaarsduo Saskia Hoogendoorn en Lieuwe Martijn Wijnands (Tijdmakers) Eau d’Amsterdam uit: een parfum dat de typische iepengeur bevat.

PieterSZoon
De zussen Jennifer en Cher Pietersz maken met hun bedrijf PieterSZoon leren tassen met de hand. Niet alleen ontwerpen ze zelf de fraaiste collecties; als een klant zelf een idee voor een tas heeft, dan kan dat ook gerealiseerd worden. In hun studio wordt vrijwel altijd met het principe less is more gewerkt, én met duurzame materialen.