Wunderwald – Brand Design Studio met Liefde voor Oude Ambachten

Logo Wunderwald

If you have built castles in the air, your work need not be lost; that is where they should be. Now put the foundations under them – Henry David Thoreau, Walden

 

Bij Wunderwald worden prachtige ontwerpen gemaakt voor van alles. Van logo’s, websites en producten tot verpakkingen, boeken en zelfs interieurs. Het is een uiterst creatieve, multidisciplinaire brand design studio die onder andere werk heeft uitgevoerd voor Gulpener, het Food Film Festival, Youth Food Movement, Gemeente Amsterdam en Oedipus Brewing. Ze hebben dan ook een soft spot voor alles omtrent eten, kunst en cultuur, retail en maatschappelijke initiatieven. Bij het creëren van een ontwerp leggen zij samen met de klant een merk bloot door te achterhalen wie ze zijn en waarom ze doen wat ze doen. Op deze manier scherpen ze het merkverhaal aan en kan er vanuit de kern, een inhoud en vorm bepaald worden.

Koele kantoortuin

De studio van Wunderwald is gevestigd op de Eerste Looiersdwarsstraat, achter de bekende antiekwinkel Wildschut. Door samen te werken met Michiel Wildschut kunnen ze een fantastische, toegankelijke ruimte huren in het centrum van Amsterdam waar ze veel contact hebben met klanten in de buurt. De winkel hoort bij hun wunderwald: “Het is een ruimte die ons inspireert en ons aanmoedigt om anders naar objecten, mensen en situaties te kijken. Omdat we nogal van het esthetische zijn, zouden we waarschijnlijk niet zo goed kunnen functioneren in een koele kantoortuin”, aldus Baukje en Daan.

Het ontwerpbureau onderscheidt zich door een eigen handschrift. Baukje en Daan maken alleen wat ze zelf ook mooi vinden, wat hun klanten erg in hen waarderen. Tijdens het ontwerpproces maken ze gebruik van authentieke maakprocessen van oude ambachten, zoals de technieken gebruikt door drukkers. Daarnaast wordt bij elke opdracht zorgvuldig een team samengesteld van talentvolle mensen met verschillende disciplines, zodat de kwaliteit van het eindproduct zowel op schriftelijk als grafisch niveau zo hoog mogelijk is.

Food Film Festival Poster van Wunderwald

Voorliefde voor Wes Anderson

Baukje en Daan laten zich inspireren op verschillende manieren. Voor Daan is dit voornamelijk zijn leefomgeving; door de stad wandelen of in de trein zitten en naar de wereld kijken. Hij vindt het dan ook prachtig wanneer dingen in zo’n veranderende wereld blijven bestaan, zoals een Amsterdammertje of de slager op de hoek. Baukje wordt vaak geïnspireerd door kleine details in kleuren, waardoor opeens een nieuw verhaal kan ontstaan met andere verbanden en details. Daarnaast vindt ze tastbaarheid van materialen erg belangrijk. Dingen moeten er niet alleen mooi uit zien maar ze moeten ook goed voelen. Hoewel Daan en Baukje veel verschillen hebben ze allebei een voorliefde voor Wes Anderson, de regisseur van onder andere Moonrise Kingdom en The Grand Budapest Hotel. Zijn invloed zie je terug in hun werkplaats.

Hoewel Wunderwald voornamelijk een ontwerpbureau is worden er ook zelf producten gemaakt, zoals websites, verpakkingen en boeken. Hiervoor wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar materialen zoals papier en drukwerk. Er wordt samengewerkt met kleine lokale drukkerijen als Terts, Thomas Gravemaker van Letterpress Amsterdam en boekbinder Rinus Hennink. Deze vakmensen hebben ontzettend veel kennis en samen kunnen ze het drukwerk naar een hoger plan tillen. Bij het gebruik van materialen wordt veel rekening gehouden met de duurzaamheid; ze werken het liefst met eco-drukkerijen en letten hierbij op de duurzaamheid. Bovendien hebben ze er bewust voor gekozen om bij de Triodos bank te bankieren.

Bij Wunderwald blijven ze dicht bij hun motto en maken ze hun dromen werkelijkheid. Voor Baukje en Daan zijn het realiseren van hun ideeën en het zien en delen van hun producten de mooiste aspecten van het makerschap en met hun studio hebben ze een goed fundament opgebouwd waarbij ze dit kunnen blijven doen. Met de ontwerpen van Wunderwald willen ze ook andere passievolle makers steunen om hun dromen te bereiken.

Van geschiedenis tot design

Wunderwald is in 2015 opgericht door Baukje Stamm en Daan Dagevos, twee bijzonder originele ontwerpers die voornamelijk veel leren door zelf te doen en door te onderzoeken hoe anderen te werk gaan. Baukje heeft na haar studies Nederlandse Taal en Cultuur, en Media en televisiewetenschappen lange tijd in de film-, televisie-, en reclamewereld gewerkt. Toch was het verlangen om met haar handen bezig te zijn te sterk en daarom besloot ze zich op te leiden bij de Hallo Academie voor Toegepaste Creativiteit. Haar werk wordt gekenmerkt door een mengsel van naïeve tekeningen, zachte kleuren en natuurlijke vormen. Bij het creëren van orde in een chaotische wereld ligt haar kracht. Baukje heeft bijna alles in de praktijk geleerd door af te kijken bij oude vakmannen – en vrouwen, met name boekbinders en drukkers die haar bijzonder inspireren.

Daan was niet altijd van plan om zich in de ontwerpwereld te storten, maar nadat een poging om docent geschiedenis te worden toch te wensen overliet, besloot hij zich te richten op een vak waarbij hij zijn creatieve ei kwijt kon. Als kind vond hij het altijd fijn om dingen te veranderen en te creëren en die behoefte is nooit verdwenen. Na veel experimenteren met fotografie en websites bouwen, volgde hij een opleiding Communicatie en Multimedia Design. Hierna kwam hij toevalligerwijs bij Baukje terecht. Zij had op dat moment haar grafische studio BAU+MM, maar de klik was dusdanig goed dat ze samen besloten om verder te gaan als Wunderwald.

Wunderwald

Eerste Looiersdwarsstraat, Amsterdam, Netherlands
06 430 325 24

Producten

Meet the partners