Clean&Unique – consultancy duurzame fashion & textiel

Clean&Unique

Sinds 2007 runt Roosmarie Ruigrok Clean&Unique en helpt zij ondernemers en makers in het mode- en textielvak op het gebied van duurzaam ondernemen. De markt, de overheid, maatschappelijke organisaties én het allerbelangrijkste, de consument, verwachten steeds meer van jou als mode- of textielbedrijf op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Je wordt tegenwoordig als bedrijf geacht om transparant te communiceren over je duurzame activiteiten, inzicht te bieden in je productieketen, de herkomst van materialen te verifiëren en om te garanderen dat de mensenrechten en arbeidsomstandigheden van de mensen die jouw producten maken in overeenstemming zijn met de actuele internationale richtlijnen en wet- en regelgeving.  

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Veel mode- en textielbedrijven zijn vaak al actief bezig op het gebied van MVO, zonder deze inspanningen als zodanig te benoemen. Zij geven echter aan dat in hun beleving de ontwikkeling naar een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering vooral duur en tijdrovend is. Ook is het niet altijd even duidelijk wat het gaat opleveren.  

Roosmarie ontdekte al op jonge leeftijd dat een duurzaam opgezette productieketen een enorme winst is voor ondernemers. Als junior inkoper kwam zij al in de zogenaamde ‘lagelonenlanden’. Doordat zij zich niet kon vinden in de focus op prijs tijdens de inkoop, startte zij haar eigen bedrijf waar Roosmarie haar eigen visie hierop heeft uitgerold in duurzame bedrijfskleding. Dat deed ze niet onverdienstelijk. Inmiddels heeft Roosmarie dit goedlopende bedrijf verkocht en richt zij zich al vijftien jaar op eerlijke handel in de textielindustrie. Door te werken voor organisaties als Amnesty International, Fair Wear Foundation en Fairtrade heeft zij een enorme kennis die voor de nieuwe generatie makers van enorme waarde is. 

Missie 

Het creëren van een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering vergt toewijding, doorzettingsvermogen en daadkracht. En laten deze eigenschappen nu net zo kenmerkend zijn voor een ondernemer. Bij de vraag “waar moet ik beginnen?” ondersteunt Clean&Unique bij het ontwikkelen en het uitrollen van een MVO-beleid, door middel van een op maat gemaakte en vooral praktische aanpak. Alles is op basis waar jij als Amsterdamse ondernemer voor staat. Ons motto is dan ook: “Starting a sustainable supply chain is finding out the DNA of your company”

Clean&Unique kan je helpen met:

  1. Beleidsontwikkeling & begeleiding om tot een MVO-strategie te komen en te ontwikkelen om die daarna planmatig uit te rollen. 
  2. Een goede productieketen selecteren of ontwikkelen als je gaat groeien is voor makers een spannend moment. Clean&Unique heeft een uitgebreide database van mode- en textielbedrijven die goede omstandigheden en kwaliteit waarborgen zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.
  3. Clean&Unique helpt je met het schrijven van een communicatieplan om deze duidelijk over te brengen via social media-kanalen zoals Facebook, Instagram en Twitter.
  4. In de verduurzaming van je product of productie helpt Clean&Unique je verder door je kennis te laten maken met de laatste innovaties op textielgebied. 

Clean&Unique

IJselstraat 11, 1078 BZ Amsterdam, Nederland
06 53 732 256

Meet the partners