Over Ons

De missie van het community platform Amsterdam Made is om duurzaamheid en de lokale maakindustrie in de Metropoolregio Amsterdam te stimuleren. Onder de lokale makers is er behoefte aan een netwerk, kennisdeling, samenwerking, exposure en aan ondersteuning bij schaalvergroting. De volgende doelen, met daaruit volgende activiteiten, zijn gesteld om de makers te helpen bij deze behoeften.

Uitbreiden community platform
Door een aansprekende website laat Amsterdam Made zien wie de lokale makers zijn, waar ze gevestigd zijn en wat ze maken. De website staat open voor alle makers uit de 36 gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam. De site is het visitekaartje van de community. Het functioneert als een digitaal platform waar makers, maar ook liefhebbers van Amsterdamse producten, informatie kunnen vinden over de maakwereld en duurzaamheid, waar evenementen aangekondigd worden en waar verhalen van makers gepubliceerd worden. Kortom een inspirerende, goedbezochte website waarop continu content gepubliceerd wordt.

Amsterdamse makers promoten
Naast exposure via de website kunnen de makers rekenen op exposure via social media en andere media. Amsterdam Made heeft snel groeiende Facebook, Twitter en Instagram accounts, stuurt regelmatig een nieuwsbrief naar makers en consumenten en heeft een paar hele interessante media partners zoals Het Parool en Amsterdam Marketing. Ook de andere pers zijn vaak nauw betrokken. Zo schreef de Volkskrant een heel artikel over de lancering van het keurmerk in de zaterdagkrant, plaatste nu.nl een persbericht en schreef de Telegraaf over het 1 jarig bestaan.

Ondersteunende partijen aanbieden via het partnerprogramma
Het Amsterdam Made partner programma heeft als doel de makers op weg te helpen door waardevolle contacten, duidelijke informatie en scherpe deals te bieden die ondersteunend zijn aan hun business. Uitgaande van de behoeften van de makers is een pakket aan bedrijven samengesteld die zich differentiëren door hun affiniteit met duurzaamheid en de lokale economie. Dit heeft geresulteerd in een scala aan bedrijven, allen gevestigd in de Metropoolregio, die deskundig, innovatief en onderscheidend zijn en waar makers vaak al goede ervaringen mee hebben.

Amsterdam Made als duurzaam keurmerk positioneren
Aangesloten bedrijven kunnen in aanmerking komen voor het Amsterdam Made Keurmerk. Het keurmerk is, in opdracht van Gemeente Amsterdam, ontwikkeld voor fysieke producten die in Amsterdam bedacht, ontworpen en/of gemaakt zijn. Het keurmerk duidt kwaliteit, duurzaamheid, creativiteit en innovatie aan  en moet bewustzijn en omzet voor makers opleveren. Makers kunnen het label op hun product drukken/plakken met als gevolg dat lokale producenten zijn te identificeren en onderscheiden.

Stimuleren samenwerking, kruisbestuiving en kennisdeling middels events
Om de kracht van het netwerk te benutten en het collectief te verstevigen organiseert Amsterdam Made jaarlijks enkele interessante bijeenkomsten. Tevens wordt zoveel mogelijk geïnformeerd over alles dat speelt op makers gebied. Incidenteel wordt ingespeeld op onderwerpen die aan de orde zijn. Zo is er onder maakbedrijven veel aandacht voor de circulaire en biobased economieën. Amsterdam Made speelt hier op in door bijvoorbeeld een design contest voor circulair ontwerp of een interessante sessie over biobased materialen te ondersteunen.

Ondersteunen bij verkoop
Via het partnerprogramma worden nauwe contacten gelegd met geschikte retail partijen zoals (voor design/fashion) de I amsterdam store op AMS Centraal Station, The Makers Store in de Hallen en X bank in W-Hotel en (voor food) met partijen als Landmarkt, De Kweker, Bilder & de Clercq en Sterk. De lijntjes zijn nu kort en makers en retailers kunnen nu gemakkelijker zaken doen. Via de Amsterdam Made web shop worden vele van de food, fashion en design producten aangeboden. Consumenten die ‘lokaal’ hoog in het vaandel hebben staan worden hier met een gevarieerd assortiment bediend.