Keurmerk sinds: 31/07/2016

Recht & Rond – Ambachtelijke bitterballen en croquetten

Recht & Rond Logo

Een nieuwe uitdaging
Het begon allemaal in de keuken van de Wasserette, het populaire ontbijt- en lunchcafé in de Pijp. Zodra alle gasten verzadigd het café verlieten, de tafels en het koffieapparaat weer glinsterden en het personeel vermoeid naar huis ging, dook mede-eigenaar Lawrence Gors met een aantal jongens opnieuw de keuken in om honderden bitterballen en croquetten te maken. Ze hadden al jaren hun eigen garnalencroquetten op de kaart staan, maar toen het restaurant Brut de Mer een bestelling plaatste besloten ze om de productie omhoog te krikken. Meer restaurants en cafés volgden en opeens hadden ze hun handen vol aan het maken van bitterballen en croquetten.

Het succes van de nieuwe bijbaan kwam op een goed moment. Lawrence was samen met Till Diederich al een tijdje op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar een definitieve stap bleef lang uit. In combinatie met Till’s ervaring in Brazilië, waar hij de uiterst populaire coxinhas en acarajé (gefrituurde balletjes gevuld met respectievelijk kip en garnalen) ontdekte, hadden ze de nodige motivatie om in mei 2015 officieel Recht & Rond te starten. ‘Het is een heel sympathiek product. Als je het consumeert is het een gezellig, sociaal moment. Het is voor iedereen toegankelijk. Dat maakt het een heel leuk product om te maken maar ook om te verkopen’, vertelt Lawrence.

Vers, lokaal en ambachtelijk
Verse ingrediënten van lokale leveranciers worden gebruikt om klassieke en innovatieve soorten salpicon (een dikke ragout die de basis vormt voor de snacks) te maken. De alom populaire garnalenbitterballen werden dus al snel vergezeld door bitterballen en croquetten gemaakt met rundvlees, maar ook met kalfsvlees en rundersucade. Bij het ontwikkelen van nieuwe smaken zoeken ze regelmatig de samenwerking op met verschillende chefs en restaurateurs, die vervolgens de bitterballen en croquetten in hun restaurant serveren. In samenwerking met Brouwerij de Prael heeft Recht & Rond bijvoorbeeld heerlijke bokbiercroquetten en –bitterballen gemaakt. Door te experimenteren met nieuwe smaken dagen de mannen van Recht & Rond de status quo uit en tillen ze gefrituurde lekkernijen naar een hoger niveau. ‘Het leuke is dat je alles, maar dan ook alles, erin kan doen,’ zegt Till. Alle bitterballen en croquetten zijn ambachtelijk gemaakt zonder toegevoegde conserveermiddelen.

Recht-Rond-tussenfoto

Sinds oktober 2015 worden de snacks van Recht & Rond gemaakt op de Middenweg, in de voormalige fabriek van IJscuypje. In een honderd liter kookketel maken ze de salpicon met onder andere verse kruiden, specerijen en Weerribben Room. Na een nacht in de koeling heeft deze de tijd gehad om op te stijven en tot smaak te komen, en rollen de mannen er ballen of staven van. Tot voor kort deden ze dit met de hand, een bijzonder intensieve klus waar ze dagen mee bezig waren. Gelukkig hebben ze met een nieuwe rolmachine meer tijd om zich te richten op het leukste: het ontwikkelen van funky nieuwe recepten.

Amsterdamse horeca
Voor nu blijft Recht & Rond zich focussen op de Amsterdamse horeca en, in de nabije toekomst, kleine retailers. Door klein te produceren kunnen ze de ambacht en kwaliteit waarborgen, wat uiteindelijk het belangrijkste is. Je kunt genieten van de bitterballen en croquetten van Recht & Rond bij onder andere de Wasserette, MESH, Brut de Mer, Bar Restaurant 1900 en Brouwerij de Prael. Binnenkort breiden de mannen het assortiment uit met heerlijke vegetarische opties.

Recht & Rond heeft sinds juli 2016 het Amsterdam Made keurmerk voor haar bitterballen en kroketten.

amsterdam made keurmerk logo

Recht & Rond

Middenweg, Amsterdam, Netherlands
06 270 779 35

Producten

Meet the makers

Over deze maker