HEMPJE – Unisex hemp tanktops

hempje

Hempje is geboren uit de wens om de ultieme basic te creëren. Een esthetisch kwaliteitsproduct, lokaal gemaakt van hoogwaardige stof, met een Noord-Europese pasvorm en voor elk moment van de dag.

In het singlet of tanktop vond maker Clarent Savi de ideale basis voor zijn collectie. ‘Het singlet is een ondergewaardeerd kledingstuk. Er wordt doorgaans weinig aandacht aan besteed terwijl het voor mij een belangrijk onderdeel is van de garderobe. Het is een tijdloos item dat je altijd kunt dragen en is zowel geschikt voor mannen als vrouwen. Hempje draag je onder je kleding, ’s nachts of tijdens het sporten of als basis van een tijdloze outfit.’

De naam voor het kledingmerk werd bedacht toen Savi besloot hennep te gaan gebruiken als materiaal voor de collectie. Hennep biedt veel voordelen voor de drager: de stof is zacht, soepel, hypoallergeen, UV-werend en sterker dan katoen. Bovendien is het verbouwen van hennep veel beter voor het milieu dan bijvoorbeeld katoenteelt. Voor het verbouwen van katoen is veel meer water nodig en worden ook veel meer pesticiden gebruikt.

hempje

Na twaalf jaar ervaring te hebben omgedaan in de modewereld, besloot Savi zijn eigen label op te zetten. Inmiddels heeft hij een atelier aan de Plantage Middenlaan waar hij alle Hempjes zelf maakt: ‘Hempje is ontstaan uit de liefde voor dit ondergewaardeerde kledingstuk en het besef dat we niet kunnen blijven produceren en consumeren zoals wij dat nu doen.’

Op dit moment bestaat de slow-fashion collectie uit 5 verschillende modellen Hempjes. Ze worden gemaakt van een fijne jersey (gots certified) van 55% hennep en 45% organische katoen. Vervolgens worden ze met de hand geverfd (garment dye) in hetzelfde atelier. Hierbij worden alle kleuren in huis ontwikkeld op basis van de drie primaire kleuren. Slow-fashion staat voor een tijdloze collectie zonder verschil tussen de seizoenen. Hempje pakt het dus anders aan dan veel modelabels, die wel vier tot twaalf collecties per jaar uitbrengen.

Maker Savi is trots op zijn multiculturele stad en noemt de modellen naar Amsterdamse jongensnamen van vroeger tot nu: Frans, Otis, Malik, Dries en Valentijn. Naast de Hempjes is er op dit moment een T-shirt, een longsleeve en een sweater in ontwikkeling. Op de langere termijn wil Hempje graag een compacte totaalcollectie aanbieden. Ook hierbij zullen hennep, lokale productie, en een Noord-Europese pasvorm de pijlers zijn.

HEMPJE

Zeeburgerdijk 25A, Amsterdam, Nederland
06 53 30 31 03

Meet the makers

Over deze maker