Amsterdam Brewing Company – Duurzaam bier met een unieke twist

ABC-logo-ovaal

Een groeiende industrie

Amsterdam Brewing Company is begonnen als een project van twee jeugdvrienden; Elja en Tycho. Na een tijdje thuis brouwen is het idee geboren om hun passie voor bier en ondernemerschap te verbinden onder de naam Amsterdam Brewing Company, ABC. Samen brouwen zij sinds de zomer van 2014 onder deze naam bier naar eigen recept. In de onderneming worden ze bijgestaan door Boris en Ruben, die verantwoordelijk zijn voor de marketing van de brouwerij.

De craftbeer-industrie heeft zich in een korte tijd ontwikkeld in Amsterdam en samen met onder andere Oedipus Brewing, Brouwerij ’t IJ, Pampus en Bru’d is Amsterdam Brewing Company onderdeel van een rijke en veelzijdige biercultuur. De ontplooiing van deze industrie en de terugkeer van kleinere ambachten gaat hand in hand met een grotere behoefte om weer te maken, een behoefte die ook sterk werd gevoeld bij de mannen van Amsterdam Brewing Company. Ze houden ervan om te creëren, om zelf te bepalen wat ze maken en op welke manier.

Bijzonder bier met een kick

Voor het opzetten van het bedrijf is veel inspiratie gehaald uit San Diego, California, waar Tycho vijf jaar lang heeft gewoond. San Diego staat al lange tijd bekend om haar groeiende craftbeer-industrie en met name de extra sterke en extreem gehopte India Pale Ale die daaruit is voortgekomen. Toen Tycho eenmaal gewend was aan deze smaak kon hij niet meer terug naar gewoon pils. Ze gebruiken het liefst Engelse en Amerikaanse hopsoorten en voegen soms unieke ingrediënten toe om hun biertjes een extra bijzondere kick te geven, zoals lavendelbloesem en carqueja (een van nature bitter kruid) in hun Flower Power Summer Ale.

Alle biertjes van Amsterdam Brewing Company worden in kleine volumes, met de hand gebrouwen. Om de smaak het best mogelijk tot zijn recht te laten komen laten de brouwers het bier minimaal vier weken lageren. Afhankelijk van het biersoort wordt ook nog hop toegevoegd aan de lagertank, wat zeer fijne en florale aroma’s geeft aan het bier. Omdat duurzaamheid hoog op het lijstje met prioriteiten staat, werken ze waar mogelijk met biologische ingrediënten.

Duurzaamheid als uitgangspunt

Het belang van duurzaamheid leidt veel keuzes die bij Amsterdam Brewing Company worden gemaakt. Naast het gebruik van biologische granen voor hun bier om duurzame landbouw te ondersteunen, richten ze zich voornamelijk op de meer bewuste cafés en winkels van Amsterdam en hebben ze afgesproken om tien procent van hun winst te investeren in duurzame projecten. De winst is vooralsnog klein, maar de intentie is groot! De hoop is daarnaast groot dat hop binnenkort weer verbouwd wordt in Nederland, wat de duurzaamheid van Nederlands bier nog meer omhoog zou krikken.

Amsterdam Brewing Company

Lijnbaansgracht 271, Amsterdam, Netherlands
020 62 30 466

Producten

Meet the makers

Over deze maker