Terugblik: Het Makersdiner

Netwerken 2.0
Op woensdag 28 juni organiseerden wij het allereerste makersdiner van Amsterdam Made. In samenwerking met Tom Elffers, coach en facilitator bij Kula Society, wilden wij een avond neerzetten waar onze leden écht van elkaar konden leren. Door zijn ervaringen bij Kula wist Tom dat het delen van “needs” en “haves” – dat wat je nodig hebt en dat wat je al in huis hebt – een effectieve manier is om een community te versterken. Geen standaard netwerk borrel met oppervlakkige gesprekken dus.

Borrelen en speeddaten
Bij het nieuw geopende proeflokaal van Brouwerij de Prael op het Hemwegterrein, waar verschillende Amsterdamse makers zoals Brandt & Levie en Abbot Kinney’s ook zijn gevestigd, verwelkomden wij de makers van Amsterdam Made. Bij binnenkomst kreeg iedereen een aperitif van Willem’s Wermoed gemixt met soda en sinaasappel, met aanstekelijke enthousiasme aangeboden door maker Paul Selier.

Toen iedereen binnen was, en was voorzien van een drankje en borrelhapje, kon het programma starten. Na een korte introductie door Marit en Marlijn, de nieuwe Community Manager van Amsterdam Made, leidde Tom de avond in met “speeddaten met de eerste-de-beste buurman”. Iedereen kreeg 30 seconden om zichzelf te introduceren en meteen in het diepe te springen door hun “need” te delen – een wens of behoefte voor de bevordering van hun bedrijf. Het was voor velen een spannend moment om zichzelf meteen zo bloot te stellen, maar het was ook een effectieve manier om de avond te beginnen.

Needs en haves delen
Na het (ietwat rumourige) speeddaten kon iedereen aan tafel. Wij hadden de tafels zo ingedeeld dat mensen van hetzelfde bedrijf apart zaten en dat elke tafel was voorzien van makers van verschillende bedrijfstakken. Bovendien zat er één van onze speciaal uitgenodigde partners – Drukkerij de Bij, Shoot Communications, Manifesto en Nudge – aan elke tafel. Aan het hoofd zat een facilitator, die de gesprekken begeleidde.

Van de zoektocht naar een webdeveloper of media strateeg tot vragen rondom groei en het maken van plantaardige kaas, iedereen had wel een need (of in het laatste geval een want). Er werd aan elke tafel flink gebrainstormd, en vaker dan niet werd de need dan ook beantwoord door een tafelgenoot. Iemand die al tegen hetzelfde probleem was opgelopen of dé perfecte persoon kende om het op te lossen. Ondernemen vindt immers niet plaats in een vacuum. We werken met elkaar samen, leren van elkaar en kunnen elkaar versterken.

Nadat het eten was genuttigd en iedereen zijn need had gedeeld met de groep, sloten we af met overheerlijke tompoezen van De Bakkerszonen en de biologische kazen van Dikhoeve. Tijdens de borrel zochten tafelgenoten elkaar nogmaals op om wat meer de diepte in te gaan of contactgegevens uit te wisselen. Anderen liepen juist af op een andere maker die tijdens de brainstormsessie was aangeraden om te helpen. Al met al zagen wij een geslaagde avond, waarna iedereen (zoals beloofd) naar huis ging met een rugzak vol kennis en nieuwe contacten.

Bekijk het overzicht
Wij delen hier een overzicht van de needs van alle makers die afgelopen woensdag aanwezig waren. Wellicht zie je dus nog een need die je kan helpen oplossen, of was je de naam vergeten van die lieve buurman die jou wilde helpen. Contactgegevens staan erbij dus schroom niet om die te gebruiken! Indien er nog andere vragen zijn laat het ons dan alsjeblieft weten, dan doen wij ons best om je verder te helpen. (Deze lijst kan geüpdate worden, die sturen wij dan apart naar aanwezige makers toe).

Wij hopen dat iedereen het naar zijn zin heeft gehad en kijken al uit naar de volgende editie!