Stadshout, Wynand Fockink, Biospirits en meer krijgen Amsterdam Made keurmerk

De nieuwste keurmerkhouders, uitgelicht

Likeuren van Wynand Fockink – Sinds 1679 gevestigd in Amsterdam
De bekende en populaire Wynand Fockink, de kleine destilleerderij en proeflokaal in het steegje naast Krasnapolsky, maakt al sinds 1679 eigen likeuren en destillaten. Het is vaak dringen aan de kleine bar, waar het personeel de tijd neemt om toeristen en Amsterdammers te voorzien van één van de likeuren of jenevers die in de aangesloten destilleerderij worden gemaakt. In het oude proeflokaal waan je je in de 17e eeuw, waar tulpglazen tot over de rand worden volgegoten en mensen op traditionele wijze voor de borrel buigen om het kopje eraf te slurpen.
De likeuren van Wynand Fockink, waarvoor ze het keurmerk hebben ontvangen, worden alleen gemaakt op basis pure, verse en gedroogde vruchten, kruiden en specerijen. Het resultaat is heerlijk, moreish likeur dat het authentieke karakter en de vakmanschap van Wynand Fockink onderstreept.

Zeep van Zeepziederij aan het IJ – Zacht voor mens en natuur
De zeep van Zeepziederij aan het IJ is een genot voor de zintuigen. De kleine, ambachtelijke zeepfabriek in Amsterdam Noord maakt handgemaakte verzorgingsproducten met aandacht voor mens, dier en milieu. Met unieke recepten maken ze luxe handgemaakte zepen die een ware douche sensatie zijn. Hun natuurlijke of geparfumeerde zepen worden allemaal gemaakt zonder conserveringsmiddelen en met veelal duurzaam en biologische grondstoffen. Hun fair-trade sheabutter, kokosolie en cacaoboter worden bijvoorbeeld op een traditionele, organische manier verbouwd en verwerkt door kleine coöperaties. Hiermee ondersteunen ze de lokale bevolking, waaronder veel vrouwen, in Ghana. Deze producten gecertificeerd door The Soil Association. Dichter bij huis besteedt Zeepziederij aan het IJ ook aandacht aan de natuur. De honing verkrijgen ze uit hun bijenkast gehuurd bij Stichting Beelease, een non-profit organisatie die streeft naar herstel van de bijenpopulatie in ons land.

Tafels van Pantar – Unieke meubels gemaakt in de bekende werkplaats van Pantar
In de sociale werkplaats van Pantar worden er prachtige tafels gemaakt van recycled pallet hout, dat wordt gezaagd tot het juiste formaat, geschaafd en tot een tafelblad gemaakt voordat het wordt gelakt of geolied. Alle tafels worden op maat gemaakt, waarbij klanten mogen kiezen voor de perfecte maat en onderstel. Daarnaast mogen klanten zelf het logo kiezen, die met precisie van mozaïeksteentjes wordt voorzien.
Van oude pallets wordt een geheel nieuw product gemaakt. Maar het eindresultaat is niet alleen een prachtige tafel, óók ontwikkeling bij de makers. Daadkrachtige straatjongeren, uitgevallen scholieren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uit Amsterdam werken bij de meubelwerkplaats en het mozaïekatelier van Pantar. Door scholing en werkervaring krijgen zij weer een nieuwe kans op een plek op de arbeidsmarkt. Uiteraard worden alle meubels altijd gecontroleerd door een professionele voorman en getest op stabiliteit, afwerking en montage.

Jenever van Biospirits – Distilleerderij met ouderwets vakmanschap & veel geduld
Biospirits is een eigentijdse, ambachtelijke, SKAL gecertificeerde distilleerderij in Almere, waar sinds 2011 100% biologische destillaten worden gemaakt. Door het verwerken van uitsluitend biologisch geteelde en gecertificeerde grondstoffen, veel geduld en ouderwets vakmanschap bereiken zij een smaak en kwaliteit die voor industriële distilleerderijen allang niet meer haalbaar is. Dagelijks maken ze in hun koperen ketel biologische moutwijn, molasse of fruitwijn. De verkregen alcohol is de basis voor hun jonge-, oude- en roggejenevers, die worden gemaakt zonder conserveermiddelen, kleur-, geur-, en smaakstoffen, stabilisatoren of emulgatoren (E-nummers). In elk stadium van het distillatie proces streven ze naar een continue kwaliteitsverbetering, waarbij hun passie de leidraad vormt.

Hout van Stadshout Amsterdam – Hout van, door en voor Amsterdam
Producten van groen (ongedroogd) hout voor de openbare ruimte: picknicktafels, geveltuinhekjes, banken, speelobjecten en spelaanleidingen voor het groene schoolplein, bloem- en moestuinbakken, bijenhotels, nestkasten, etc. Stadshout maakt het allemaal van écht Amsterdams hout, boomstammen bestemd voor de versnipperaar die zijn verwerkt tot planken, balken, blokken en schijven. Naast hun eigen producten werkt Stadshout ook regelmatig samen met verschillend meubelmakers, interieurbouwers, werkplaatsen en vormgevers, zoals keurmerkhouder Waarmakers. Een van de belangrijkste uitgangspunten van Stadshout is het verminderen van transport en CO2 uitstoot. Door samen te werken met de gemeente en met groenbedrijven die de bomen kappen kan hout uit de straat gebruikt worden in plaats van dat het uit Azië geïmporteerd moet worden. Transport afstanden en de CO2 uitstoot zijn hierdoor minimaal. Door Amsterdams hout een nieuw leven in te blazen stimuleert Stadshout bovendien de circulaire economie en wordt er minder hout verspild.

Bier van Brouwerij Breugem – Kwaliteitsbier zonder fratsen
Patrick Breugem heeft een ongekende passie voor bier en het ontwikkelen van nieuwe, innovatieve recepten. Sinds 2014 brouwt hij echt Saens bier in Zaandijk, zoals Saens Zoentje en Saense Quadrupel, die regelmatig met recht in de prijzen vallen op bierfestivals. Eerder heeft hij gewerkt in Brouwerij de Prael en was hij brouwmeester bij De 7 Deugden in Amsterdam.
Breugem wordt sinds mei 2016 gebrouwen bij Brouwerij HOOP onder de rook van de Zaanse Schans in Zaandijk, een nagenoeg energieneutrale brouwerij door de aanwezigheid van ruim driehonderd zonnepanelen.