Van koffiemakers tot bierbrouwers: dit zijn de nieuwe bedrijven die zich bij Amsterdam Made aansloten!

Bij Amsterdam Made blijven we ons erover verbazen: wat zijn er toch veel toffe bedrijven binnen de Metropoolregio Amsterdam! Innovators, ambachtslieden, wereldverbeteraars, we hebben het allemaal in de hoofdstad. En dus ook bij Amsterdam Made. De afgelopen tijd zijn er weer veel nieuwe makers in de Amsterdam Made-vijver gesprongen. Hoogste tijd om ze uit te lichten.

Van Plestik

Tijdens hun studies in Delft (Architectuur en Werktuigbouwkunde) raakten de vrienden Sam en Nout geïnteresseerd in de opkomende techniek van het 3D-printen. Al in 2012 bouwden zij hun eerste kleine 3D-printers. Nout leerde in een eerdere onderneming veel over de Nederlandse plastic-recyclingindustrie. Zo kwam hij erachter dat er enorme hoeveelheden plastic afval onbenut blijven en dus eindigt op de brandstapel. Veel plastic is te verontreinigd om met traditionele processen te kunnen recyclen. Vanuit hun ervaring met 3D-printen bedachten Nout en Sam een enorme 3D-printer waar de kleine verontreiniging geen obstakel vormt voor het maakproces. Lees hier meer over Van Plestik.

vanplestik

Gosling Coffee

Gosling Coffee is in juni 2016 gestart door Bonnie van Poortvliet en beweegt zich in het marktsegment van de ‘specialty coffee’. Bonnie deed kennis over koffie op in haar rol als barista, hoofd barista en koffiebrander in de afgelopen vijf jaar. Dit is onder andere vastgelegd door het behalen van de SCAE (Specialty Coffee Association of Europe) diploma’s voor level 1 en 2. Dit zijn diploma’s die uitgegeven worden door de Europese organisatie van Specialty Coffee. Voor de start van Gosling Coffee was Bonnie werkzaam bij Screaming Beans. Haar taken waren onder andere het inkopen en branden van koffie, het trainen van personeel en het geven van workshops. Lees hier meer over Gosling Coffee.

Gosling

Fraai Jewels

Anna Celine Balink en Maarten Ruijtenberg zijn na een jarenlange vriendschap Fraai Jewels begonnen. Als ondernemer ziet Maarten al vanaf jonge leeftijd kansen en heeft hij oog voor mooie producten. Toen hij Anna aan het werk zag op de vakschool in Schoonhoven, waar zij het vak van goudsmid leerde, was hij direct onder de indruk van Anna’s vakmanschap en bevlogenheid. Maarten was zo enthousiast over de sieraden die Anna maakte en was ervan overtuigd dat de wereld hiervan moest weten. Zijn talent als ondernemer wilde hij hiervoor inzetten. Er volgde inspirerende brainstormsessies met elkaar waarbij hun ideeën over een te starten onderneming bijzonder mooi verenigbaar bleken. Binnen tweeënhalf jaar stond het merk Fraai Jewels. In april 2018 vond de feestelijke opening plaats. Lees hier meer over Fraai Jewels.

Fraai Jewels

Gin 1689

De Amsterdamse Craft Gin Company is opgericht door Alexander Janssens en Patrick van der Peet. Beide kennen elkaar uit London waar ze hebben gewoond en geïnspireerd door de Gin die overal in Engeland wordt gedronken gingen ze op zoek naar de Gin waar het allemaal mee is begonnen. Namelijk toen Willem van Oranje koning is geworden van England, Schotland en Ierland in 1689, heeft hij het Nederlandse product Gin populair heeft gemaakt bij het grote volk. Dit was het begin van de Gin opmars die de wereld heeft veroverd en Gin 1689 brengt deze authentieke Gin terug op de markt. Lees hier meer over Gin 1689.

Rangs

Tijdens haar studie monumentale vormgeving aan de kunstacademie ontdekte Rang Rademaker – Cortes haar liefde voor fotografie. Na haar afstuderen, breidde ze haar (technische) kennis van het vak een aantal jaren uit op de fotovakschool. Haar ervaring leerde echter steeds weer, dat het belangrijkste van een goede foto het oog is, niet de camera. Gefascineerd door de historische en moderne architectuur, de sfeer, de grachten en het licht van Amsterdam, schiet Rang al jaren plaatjes van de hoofdstad. Vooral in de zeer vroege ochtenden is zij op de fiets met camera in de stad te vinden, op zoek naar mooie beelden. Lees hier meer over Rangs.

Rangs

Potverdorie

Joep Weerts en Charlotte Heine, zijn creatieve geesten, echte doeners: ze houden van kleur, materiaal, smaak en vormgeven. Ze denken graag out of the box. Waar het kan, doen ze het graag anders dan anders. Ze houden van rechtdoorzee, goed eten met een goed verhaal en van puur zonder poespas. Zo werken ze ook met Potverdorie! Jam en chutney, gemaakt van overtollig fruit en groente. Lees hier meer over Potverdorie.

Potverdorie!

LPRD

LPRD ontwerpt en produceert comfortabele en functionele fiets- en sportkleding geïnspireerd door het snelste dier ter wereld: het luipaard. In alle items van LPRD, van leggings tot sokken tot sportbh’s, is de kenmerkende luipaardprint verwerkt. Hetzij een subtiel detail of juist volop luipaardprint top tot teen! Wie zei dat fietskleding saai moet zijn? Lees hier meer over LPRD.

LPRD

Brouwerij Kleiburg

In zijn zoektocht naar een eigentijdse manier van geloven, kwam Johannes van den Akker op het idee om een klooster te beginnen in de Bijlmer. Samen met anderen is hij een kleine leefgemeenschap begonnen in Kleiburg, een flat in de Bijlmer. Ze geloven dat het niet goed is voor een mens om er alleen voor te staan. Daarom wonen ze bij elkaar. De mooie en blije dingen willen ze samen vieren. Bij verdriet en tegenslag willen ze elkaar niet in de steek laten. Zo geven ze hun geloof in Jezus handen en voeten. De deuren van hun huis staan open. Lees hier meer over Brouwerij Kleiburg.

Brouwerij Kleiburg

PACK

Na een studie modevormgeving aan Artez in Arnhem en een aantal jaar als modeontwerper bij een sportmerk gewerkt te hebben, verhuisde Alei Verspoor naar Londen om een master Textiles aan Royal College of Art in Londen te volgen. Uit onvrede met de fast fashion-cultuur, begon ze daar met een onderzoek hoe je producten van textiel – zoals een tas – modulair kan maken. Zo hoef je net het hele product weg te gooien als slechts een onderdeel vervangen hoeft te worden. Dit principe wordt ook wel design for disassembly genoemd. Door dit onderzoek kwam Verspoor op het idee om modern en slijtvast materiaal te combineren met een traditionele mandvlecht-techniek. Na haar afstuderen verhuisde ze terug naar Amsterdam, om daar een tassenmerk en designstudio te beginnen: PACK. Lees hier meer over PACK.

Pack

Amsterdamse makers

Ben jij ook een Amsterdamse maker? Begeef je je graag onder gelijkgestemden? Sluit je dan aan bij ons netwerk!